Folksams tuffa krav bör bli tuffare

Autobroms som standard och låga CO2-värden. Det är två grundkrav när Folksam väljer och vrakar på den svenska marknaden för nya bilar. Och det är väldigt många bilmodeller som inte klarar kraven. I fjol omfattade Folksams lista 62 bilmodeller, i år bara 49.

Folksams internationellt erkända arbete är viktigt för att bilköparna inte ska tappa bort sig i nya modeller, ny teknik och nya finesser. Folksam ställer tuffa krav på det som de tycker betyder allra mest: säkerheten på vägen och vad bilen släpper ut för avgaser.

Och jag hoppas att Folksam klarar att tuffa till kraven ytterligare inför nästa års lista. Det här är några saker jag gärna skulle se i kravspecifikation 2017.

Folksams lista: Här är säkraste och snålaste bilarna

Behöver diskutera kväveoxiderna

 Förutom CO2 behöver vi i Europa – inte minst efter VW-skandalen i USA – på allvar diskutera de för människan skadliga nox-utsläppen. Att ensidigt bara diskutera CO2 kan vara farligt och leda in på fel väg. CO2 går ner när nox går upp, och tvärtom.

Hösten 2017 införs nya regler för hur bilarnas förbrukning – och därmed utsläpp – ska mätas. Här ser jag gärna att Folksam är tidigt ute och fullt ut inför de nya kraven på låga utsläpp även vid så kallade verkliga förhållanden.

Att ställa krav på autobroms som standard är väldigt bra och när EuroNCAP under 2017 skärper kraven på förarassistanssystem så höjer det också nivån i Folksams gallring. Jag skulle också gärna se att Folksam satte krav på vad autobroms betyder. Sätt en nivå, till exempel att autobroms ska fungera från noll till 70 km/tim. Och bromsa bilen för alla typer av hinder, bilar, cyklar och fotgängare.

Lampor. Vi står inför ett teknikskifte även vad gäller bilars belysning och vi ser hur fel det kan bli när eu-regler betyder att bilar blir svårare att se. Här kan Folksam kliva in och ställa krav på tekniken och nivån av belysningen runtom bilen. Många nya bilar har dålig belysning helt enkelt och det spelar en stor roll i vår mörka trafikmiljö.

Folksams lista: Här är säkraste och snålaste bilarna

Fortsätta påverka krock- och säkerhetstester

Jag hoppas också att Folksam kan fortsätta med sitt envisa arbete med att påverka krocktestarna EuroNCAP. Vi står inför ett stort teknikskifte med helt eller delvis självkörande bilar och precis som med autobromssystemen behöver organisationer som EuroNCAP och Folksam trycka på för att styra utvecklingen åt ett så bra håll som möjligt för bilköparna.

För om autobromssystemen är svåra att förstå och överblicka i dag så är det bara en viskning jämfört med hur de olika systemen för självkörande fungerar.

Folksams lista: Här är säkraste och snålaste bilarna

Lämna ett svar