Farliga krockkuddar i bilar i Europa

Det är världens hittills största bilskandal som nu sprider sig allt mer och till allt fler marknader. Krockkuddar från världens näst största tillverkare, japanska Takata, finns i miljontals bilar över hela världen och nu måste de här bilarna till en verkstad för att få kudden utbytt.

Senast i den långa, långa raden av återkallelsebesked kommer från Toyota som noterat att det sitter felaktiga krockkuddar i totalt 490 000 bilar.

Anledningen till att kuddarna måste bytas är att de kan explodera om det är varmt och fuktigt. De trasiga kuddarna har kopplats till totalt 13 dödsolyckor och ett 100-tal skaderapporter, de flesta i USA.

Toyotas återkallelse gäller modellerna Lexus IS som byggts åren 2005 till 2011 för marknaden i Japan, 140 000 Lexus IS, ES och GX från ungefär samma tid men för marknaden i Kina, samt samma modeller och årtal plus modellerna Toyota 4Runner och Toyota Corolla i Europa. I Europa handlar det om totalt cirka 80 000 bilar. Återkallelsen omfattar också en rad modeller i Mexiko samt ett antal bilar i Sydamerika.

Sedan skandalen briserade har bara Toyota återkallat 17 miljoner bilar över hela världen.

Säljs fortfarande nya bilar med farliga krockkuddar

Men trots att skandalen varit känd i många år säljs det, enligt amerikanska uppgifter, fortfarande nya bilar med de felaktiga krockkuddarna monterade. Senatorn Bill Nelson har i en rapport avslöjat att Volkswagen, Toyota, Fiat, Chrysler och Mitsubishi säljer nya bilar med trasiga kuddar.

I USA är det lagligt att sälja bilarna men de måste återkallas senast 2018. Enligt rapporten omfattar Takata-skandalen hittills närmare 70 miljoner krockkuddar. Den amerikanska säkerhetsmyndigheten NHTSA har tagit över kontrollen av återkallelsen men senatorn Bill Nelson menar i rapporten att de nya bilarna inte borde få säljas om de inte först repareras.

Enligt rapporten handlar det bland annat om bilmodellerna Mitsubishi i-MiEV av modellår 2016-2017, Volkswagen CC av modellår 2016 samt 2016 års Audi TT och 2017 års Audi R8. Rapporten nämner också att Toyota planerar att bygga 175 000 bilar från mars 2016 till juli 2017 med felaktiga krockkuddar, trots att de vet om felet.

Fiat/Chrysler har erkänt att åtminstone en bilmodell i deras utbud använder den felaktiga kudden i ett av sidokrockskydden. Ett annat märke som drabbats hårt är Honda som har återkallat 10,2 miljoner bilar. Ford avslöjade i veckan att de tänker kalla tillbaka minst 1,9 miljoner bilar.

En anledning till att NHTSA inte agerat hårdare är att kuddarna exploderar endast om de utsatts för hög luftfuktighet under lång tid och myndigheten bedömer ändå att de här bilarna totalt sett är säkrare än gamla bilar. Myndigheten försöker också prioritera att kalla in äldre bilar som finns i områden med hög luftfuktighet.

Funderar du på att slja din bil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar