Expert: Tesla Model 3 blir kraftigt försenad

Får marknadsanalytikern Adam Jones på finansanalysbolaget Morgan Stanley rätt i sin förutsägelse innebär det att Tesla-chefen Elon Musk har lovat alldeles för vitt och brett.

Enligt Elon Musk ska de första exemplaren av Tesla Model 3 bli levererade redan i mitten av nästa år. Och det har säkerligen de 400 000 personerna som gjort förhandsbeställningar på instegsmodellen Tesla Model 3 tagit fasta på.

Elon Musik har lovat för mycket även tidigare. Exempelvis blev suven Tesla Model X också kraftigt försenad.

Adam Jones tror dessutom att Elon Musik har varit för optimistisk när det gäller produktionstakten av Tesla Model 3. Adam Jones förutsäger, enligt sajten Electrek, att Tesla kommer att producera endast ett fåtal exemplar av Model 3 2018 och sedan cirka 60 000 Model 3 2019 samt 130 000 Model 3 2020.

Det är långt under Teslas mål med att bygga hela 400 000 Model 3 enbart under 2018.

Vissa kan få vänta till 2022 på sin Model 3

Kommer Adam Jones prognoser att visa sig stämma blir många Tesla Model 3-beställare besvikna. Vissa av dem kan då få vänta ända till 2022 på sina elbilar, skriver motorsajten Carscoops.

Dessutom kan en så försenad lansering av Model 3 att skada Tesla genom att ge Chevrolet Bolt större försprång i den prisvärda EV-Marknaden – den nordamerikanska marknaden för laddning av elfordon.

En försening skulle även minska Teslas försprång mot stora biltillverkare som Volkswagen, vilken kommer att lansera en stor mängd elektriska bilmodeller i början av 2020-talet, enligt planerna.

Det som borde oroa Tesla en del är att Adam Jones tidigare varit väldigt optimistisk i sina prognoser om den amerikanska elbilstillverkarens nya modeller.

Nu spår han alltså betydligt bistrare om framtiden.

 

LÄS MER: Tesla: Här är nya beskedet om Model 3.

Lämna ett svar