BMW:s vässade M6 – en vanvettig maskin

Vi tar det på en gång så att det inte blir några missförstånd: M6 Coupé är extrem redan i originalutförande med sin turbomatade V8 på 4,4 liter. 560 hästkrafter vill ut på bakaxeln, och det är ingen lätt uppgift att få ner all effekt i gatan – särskilt inte när bilen i fråga är ett fem meter långt GT-lok på två ton.

Men det finns alltid kunder som vill ha lite mer, och då erbjuder BMW ett Competition-paket för dryga 80 000 kronor extra. För de slantarna får man 600 hästkrafter och 700Nm vid 1 500 varv per minut, unika fälgar på 20 tum och styvare chassiinställning.

M6 Coupé är framför allt en bekväm GT-vagn som är perfekt för en trevlig weekendresa med autobahn som delsträcka. Och i öppna landskap bjuder den urstarka motorn både på sång och hisnande acceleration. Det är först när vi navigerar ut bilen på krokiga smala vägar utanför Budapest vi kan konstatera: Det här är inte en bil för alla.

BETYG+BILDER: M6 Competition Package i 10 kategorier

Varningslampan blinkar ilsket vid minsta gaspådrag

Den eleganta coupén som är så härlig för snabb motorvägskryssning blir med Competition-paketet en tjurig, krävande och bångstyrig kamrat. Vi testar det extrema körläget Sport+, och skillnaden mot komfortläget är slående. Chassit blir stenhårt och styrningen bjuder på knivskarp känsla. Här finns alla möjligheter till kontroll – problemet är att all effekt inte vet var den ska ta vägen. Antispinnlampan blinkar ilsket och konstant, och minsta gaspådrag vill skicka aktern i sidled. Först tror vi att det är fel på däcken. Men nej, det är all effekt som desperat försöker att hitta ut. Det är bara… för mycket. Nej, det här körläget är för bankörning. Bara.

Men tro nu inte att bilen blir snäll i komfortläge. Aldrig så lite för tung på pedalen och det går över styr. Det här är en bil som ställer höga krav på föraren när vägen börjar svänga. M6 använder en datoriserad differential som hjälper till att få ner kraften i gatan, men den klarar inte hur mycket som helst.

Så länge man har antisladd- och antispinnsystemen inkopplade finns ingen anledning till oro – bilen tar enkelt hand om överskottet från gasfoten. Det är tack vare det, och bara det, som gör att vem som helst kan sätta sig bakom ratten till den här bilen utan att sladda ned i första bästa dike.

BETYG+BILDER: M6 Competition Package i 10 kategorier

Trevligast när vägen öppnar upp

Allra trevligast blir M6 när vägarna öppnar upp lite. Det här är en trevlig coupé som dessutom är riktigt bekväm när man trycker in komfortläget – trots att det sitter gigantiska hjul på bilen.

M6 Coupé med Competition-paketet är en vanvettig maskin. Överdriven, extrem – ja, nästan galen. Det finns inte ett enda rationellt argument för att köpa den här bilen. Det handlar självklart om känslan. För visst finns det en tjusning med att försöka tämja en bakhjulsdriven bil med en urstark V8. Och veta att det är du själv, och inte bilen, som är begränsningen när bakdäcken letar efter grepp. Men koppla aldrig, aldrig ur antisladdsystemet…

BETYG+BILDER: M6 Competition Package i 10 kategorier

Byta till vassare bil? Se vad du kan få för din gamla bil här om du säljer nu

Lämna ett svar