BMW samarbetar med Piteå-företag

Det har blivit allt vanligare att internationella storföretag outsourcar sina datahanteringsbehov till externa så kallade molntjänster. Fortlax är ett datacenterföretag och sysslar just med molnhantering av datalagrings- och databeräkningstjänster.

Företagets vd Anders Berglund var naturligtvis väldigt nöjd över samarbetsavtalet med den stora tyska biltillverkaren BMW.

– Vi är mycket glada över att kunna välkomna BMW Group till Fortlax och till regionen. Att säkra ett partnerskap med en aktör med sådana erkänt höga kvalitets- och säkerhetskrav är både en milstolpe i Fortlax utveckling och även en fantastisk möjlighet för hela vår region, säger han.

Superdator för till exempel designsimuleringar

Arbetet med att skräddarsy och inrätta lösningar till BMW Group startar omedelbart, enligt Fortlax.

Tanken med partnerskapet mellan Piteå-företaget och BMW är att Fortlax ska leverera colocation- och molnlösningar, vilka bland annat möjliggör så kallade High Performance Computing Cluster (HPC)-tjänster.

Dessa tjänster går i enkelhet ut på att datacentret fungerar både som jättehårddisk och ”superdator” när det gäller stora datamängdsberäkningar. Sådana används vid exempelvis bildesigns-simuleringar och när storföretag ska sätta upp externa så kallade molnplattformar för sin samlade datahantering.

Hög säkerhet och miljövänlig drift

Fördelarna är bland annat en kostnadseffektiv förbrukning av de stora mängder energi som krävs samt den koldioxidneutrala hanteringen och den höga säkerhetsklassningen.

Fortlax tog över Försvarets radioanstalts lokaler i Piteå 2004 och har sedan dess utvecklat ett globalt datahanteringserbjudande, byggt på 100 procent förnyelsebar energi från vind- och vattenkraft – samt med hög säkerhetsklassning.

Företaget har i dag ett 400-tal kunder.

Uppdatera till modernare bil? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar