BMW M Experience – bli snabbare i din bil!

Det är en vacker syn som möter oss. Solen har nyligen gått upp över Falkenbergs motorbana och strålarna speglar sig i ett antal nytvättade M-bilar som står uppställda i depågatan. Här finns flera BMW M3/M4 med sexcylindriga motorer på 431 hästar och ett vrid på 550 Nm.

Här finns också ett par exemplar av den lite mindre BMW M2, en sanslöst rolig bil som med sina 370 hästkrafter och 465 Newtonmeter åker ifrån det mesta. Det bästa av allt: Det är oss som bilarna väntar på.

BMW M Experience finns för att ge intresserade förare en möjlighet att läsa känna bilarna på ett mer effektivt sätt. Här på banan får deltagarna träna på att göra rätt spårval, hitta rätt ingångshastigheter i kurvorna, lära sig var man ska styra in och hur man gör för att få med sig så mycket fart som möjligt ut ur kurvorna. Och ja, kanske viktigast av allt: Här får deltagarna också möjlighet att på allvar uppleva hur man får moderna bromsar att arbeta på bästa sätt.

BILTEST: M2 – äkta BMW-känsla från förr

Rutinerade instruktörer utbildar

Flera erfarna instruktörer finns med under dagen, bland annat Björn ”Nalle” Johansson – en av Sveriges mer meriterade förare. Bland annat har han ett 30-tal VM-rallyn i bageluckan. Han var fabriksförare för Opel i Tyskland under 15 år och för Mazda i 3 år. Numera tävlar han i Historic Rally med en Opel Kadett GT/E – och lär ut en del av den kunskap han skaffat under åren. Han poängterar tidigt för oss vikten av att bromsa ordentligt och skickar ut oss på en övning där vi får uppleva bromskapaciteten i M-bilarna.

– Man ska bromsa hårt, inte smyga sig på bromsen. Då utnyttjar man inte all kapacitet. Pang på ordentligt. För många blir det här en riktig aha-upplevelse, säger han.

Visar spårval och bromspunkter

Falkenbergs Motorbana ligger vid Bergagård, en liten ort någon mil öster om Falkenberg. Banan är inte så lång, bara 1 843 meter, men den bjuder på många utmaningar och används för olika typer av tävlingar, bland annat kör STCC och Carrera Cup regelbundet här. Efter en ordentlig briefing och några förmaningar får vi sätta oss i bilarna och börja bekanta oss med banan. Vi får följa efter Nalle som leder oss runt varv efter varv.

Han pratar hela tiden med oss från en radio och visar spårval och bromspunkter. Efter ett tag höjer han tempot och på sina ställen går det nu riktigt fort.

Vi avslutar passet på banan med att köra ett så kallat kylvarv, ett varv i lugnt tempo där vi bilarna chansen att kyla ner bromsar och transmissioner.

– Då svänger vi in i depån, beordnar Björnj ”Nalle” Johansson över radion.

Övning i utgångshastighet

Innan det är dags för nästa pass på banan ska vi öva kurvteknik. Målet är att få så hög utgångshastighet som möjligt ur en av kurvorna.

Deltagarna radar upp bilarna och försöker en efter en. En radar mäter utgångshastigheten och vi är alla taggade för att få bästa tid.

Själv blir jag lite väl taggad vilket leder till en katastroftid i det första försöket.

– Bättre kan du, kommenterar Nalle. Vet du vad som hände?

Jodå. Jag vet vad som hände. Jag hade för hög fart in i kurvan vilket ledde till att jag inte kom ur den ordentligt.

– Precis. Försök igen – och var noga med att inte lägga på gas för tidigt.

De kommande försöken går betydligt bättre. Med lägre fart in i kurvan lyckas jag få den BMW M4 jag sitter i att skjuta ut riktigt bra ur kurvorna. Och genast blir det ännu roligare att köra bil på racerbanan.

– Det är ju så, man måste ta det lugnt för att kunna köra fort, säger Nalle.

Flera övningar följer. Både förare och bilar får kämpa hårt på banan under flera timmar. Och det ger resultat. Flera deltagare, just i dag mest motorjournalister och bloggare, berättar om sina framsteg. Nalle ser nöjd ut.

– Inte en enda krasch – bra! Vi fortsätter.

BILTEST: M2 – äkta BMW-känsla från förr

Racerföraren Victor Bouveng höjer tempot

Efter att både bilar och förare fått vila ut en stund är det dags att köra ett antal varv på hela banan igen. Och nu är tanken att tempot ska höjas ytterligare. En blå BMW M2 tar täten – och nu sitter racerföraren Victor Bouveng, som till vardags tävlar i en M6 GT3 för teamet Walkenhorst Motorsport i den tyska långloppsserien VLN, bakom ratten.

Bouveng drar snabbt upp tempot och det blir svårt att hänga med. Vi får turas om att åka bakom för att kunna se exakt vilka spårval han gör och se exakt var han bromsar. Det ser lekande lätt ut när Victor Bouveng stressar M2:an på banan, det ser ut som om han tillbringat mycket tid i de här kurvorna. Men så är det inte riktigt.

– Nej, det är faktiskt första gången jag är här, säger han.

Hos många av deltagarna växer självförtroendet och känslan för bilarna under dagen. Och när övningarna väl är slut upplever många att de har blivit bättre bilförare.

– Det vi lär oss här har vi inte bara nytta av på en racerbana. Att få prova gränserna i en sådan här skyddad miljö gör oss alla till säkrare förare. Därför borde alla prova på, säger Björn ”Nalle” Johansson.

Sugen på att byta till BMW? Se vad du kan få för din nuvarande bil här!

Lämna ett svar