Bilduellen: Opel Astra mot Peugeot 308

För runt 200 000 kronor kan du köpa en rymlig, komfortabel mellanklasskombi med en hel del spännande teknik. Storleken på bil passar många och priset är något lägre än för märken som Volvo, Volkswagen och BMW. Konkurrensen i den så kallade Golf-klassen är också stentuff, inte minst sedan relativt nya märken som Kia och Hyundai slagit sig in på bilmarknaden i Europa och Toyota rört sig bort från premiumnivån till något enklare och billigare modeller.

Vi har letat fram två riktigt bra köp som ändå är väldigt olika. Två klassiska bilmärken som svenska bilköpare gillar. Vi parkerar Opel Astra och Peugeot 308 bredvid varandra i en spännande duell, och självklart är det kombivarianterna som vi jämför.

Astra och 308 har båda fått markera starten på en ny generation bilar från sina respektive tillverkare och båda har fått pressen på sig att ”ta Opel/Peugeot in i framtiden”. Sånt varumärkessnack kan ni som bilköpare strunta i. Ni vill förstås bara veta vilken bil som är bäst.

 

Så häng med över fem ronder.

1. Motor och köregenskaper

Opel utvecklade sin Astra något år efter Peugeot vilket också märks på bilarnas uppträdande på vägen. Opel bantade sin gamla Astra rejält och tillsammans med ett styvare chassi fick man fram väldigt distinkta och fina köregenskaper. Styrningen är snabb och direkt och det mesta känns naturligt bakom ratten.

Även Peugeot förbättrade sina köregenskaper markant till nya 308 men hänger inte riktigt med Opel – det finns fortfarande ett litet avstånd mellan mig som förare och bilen. Vissa gillar det men jag föredrar en tydligare och snabbare reaktion från bilen när jag gör något.

Under huven har både Opel och Peugeot tvingats vidareutveckla sina dieselmotorer, ja, tvingats eftersom marknaden ser ut som den gör i Europa. Men kör ni 1500 mil eller mindre per år ska ni verkligen ge bensinmotorn en chans, och då framför allt en från Opel.

Bådas manuella växellålda är bra med tydliga lägen. Opels automatlåda anser jag vara bättre än Peugeots.

Vinnare i ronden: Opel Astra

 

2. Säkerhet och förarstöd

Det är svårt för tillverkarna av de lite billigare bilarna att hänga med i utvecklingstakten på det här området. Ny teknik med många kameror, radar och snabba datorer för kvicka beslut kostar pengar. Och det är inte alltid kunderna vill betala för tekniken.

Här har Opel pekat ut några områden där de vill vara bra. Med IntelliLux-lamporna har Opel en bättre helljusfunktion än många betydligt dyrare premiumbilar. Vi måste också nämna internet och kundserviceprogrammet OnStar som ger en viss trygghet utmed vägen. Opels autobroms och filkörningsassistent fungerar bättre än Peugeots.

Peugeot arbetar aktivt med sitt antisladdsystem och i 308 kallas tekniken för ”Intelligent Traction Control”.

Ändå hamnar Peugeot även här något efter sin konkurrent och det är tydligt att Opels utvecklingsavdelning hann med att ta några kliv ytterligare under de två år som skiljer mellan bilarna.

Vinnare i ronden: Opel Astra

 

3. Teknik och uppkoppling

Ett allt viktigare område i nya bilar är möjligheten att koppla upp bilen mot internet. Opel har byggt in flera funktioner i sitt OnStar-paket och förutom ett kundcenter som kan svara på dina frågor 24/7 så är bilen också en rullade wifi-router. Tjänsten är gratis under det första året men ska sen kosta en månadsavgift.

När Peugeot utvecklade 308 handlade det mer om att förbättra bilens grundfunktioner, så som effektivare motorer och bättre växellådor. Peugeot passade också på att bygga in hjälp för att köra eller starta i branta backar samt en parkeringsassistent hjälper dig att fickparkera.

308:or som byggts andra halvåret i år ska kunna erbjudas med Apple Car Play eller Android Auto medan båda systemen finns i alla Opel Astra. Mirror Link har funnits till båda bilarna.

Instrumenteringen är rak och enkel i båda bilarna men Peugeots senaste i-cockpit finns ännu inte till 308.

Vinnare i ronden: Opel Astra

 

4. Design

Gamla Peugeot 308 var betydligt rundare och ”snällare” och det är tydligt att Peugeot tittade ordentligt på premiummärken som Mercedes och Audi när de ritade sina nya modeller. 308 är ett klart lyft jämfört med tidigare och många små, små detaljer ger ett fint helhetsintryck. 308 har funnits på våra vägar under ett par år och har åldrats fint.

Opel gjorde samma designtrick som Peugeot – enklare och tydligare linjer, inte krångla till det – men nya Astra har ändå inte samma närvaro på vägen som 308. Det är lite mer anonymt, lite undangömt.

På insidan stod Peugeot för en mindre revolution med en så klar och tydlig ny designstrategi till nya 308. Opel är mer traditionell i sin interiörstil.

Båda har integrerat bildskärmen på ett fint sätt och har en bra balans mellan funktioner på skärmen och knappar på och runt ratten.

Vinnare i ronden: Peugeot 308

 

5. Köpa och äga

Prismässigt ligger Opel Astra och Peugeot 308 väldigt nära varandra. Det här är också två märken som arbetar aktivt med sin prissättning, både grundpriset och priset på olika utrustningsalternativ. Det betyder att det finns gott om kampanjer och rätt stor chans att kunna köpa en bil 10-20 procent under listpriset.

För båda märken gäller att det finns en rad olika motoralternativ och utrustningsnivåer och därmed också en stor variation i priset mellan billigaste och dyraste. Till exempel är grundpriset för en Astra kombi drygt 167 000 kronor men det går att köpa en Astra för drygt 260 000 kronor. Garantipaketen är till synes likadana men Opel arbetar med en förlängning på sin nybilsgaranti efter de två första åren. För att kunna få en förlängning på tre år måste bilen ha servats enligt specifikationerna och reglerna i handboken. Peugeot uppger en rak nybilsgaranti på tre år.

Traditionellt så har andrahandsvärdet på Opel varit något bättre än på Peugeot och med tanke på att Opel ny förnyar hela sitt modellprogram i rask takt kommer varumärket att stärkas.

Vinnare i ronden: Opel Astra

 

SUMMERING: Opel Astra vinner fyra av dem ronder och är i dag ett klart bättre nybilsköp än Peugeot 308. Men vi kan räkna med en ansiktslyftning av 308 inom kort med en uppdaterad interiör och möjligen fler säkerhetsfunktioner. Opels nybilsgaranti är något krånglig men vi hoppas förstås med att servicen sköts och då ska det vara enkelt att få totalt fem års nybilsgaranti. Det ger en trygghet.

Hjärnan säger alltså Opel Astra medan hjärtat kanske tilltalas av designen och säger Peugeot 308.

 

TOTALVINNARE: Opel Astra.

Läs hela vårt test av Opel Astra SW här.

 

Läs hela vårt test av Peugeot 308 SW här.

Lämna ett svar