Berggren: Självklart ska maskinerna köra utan förare

En självkörande lastbil i stadstrafik eller ute på motorvägen är en lite skrämmande tanke. I alla fall i dag. Men det finns massor av andra användningsområden.

Volvo driver ett projekt tillsammans med Boliden om lastbilar till en gruva men samma teknik kan förstås användas på en rad områden. Jag minns när en lastbilschaufför från bygget av Norra länken i Stockholm ringde och var förtvivlad för att det inte gick att få ut berg och sten från tunnelbygget.

De olika fackliga kraven och avtalen gjorde det i praktiken omöjligt för lastbilarna att komma in i tunneln, hämta sten och grus och frakta iväg det ut i tid för nästa sprängning.

Här hade en självkörande lastbil löst alla knutar. Självkörande lastbilar spar bränsle, tid och är betydligt säkrare i den här miljön än en trött förare som i krypfart ska köra sin lastbil fram och tillbaka i ett mörkt hål.

LÄS OCKSÅ: Vi testar Volvos självkörande lastbil

Jämförbart med att bygga räls

Volvos teknik är också lönsam jämfört med att till exempel bygga en räls då tekniken kan monteras i vanliga lastbilar och att lastbilarnas sensorer och datorer bygger sitt eget vägnät – där det behövs.

När Volvo och Boliden visat att det här är lönsamt kommer alla att vilja göra samma sak – i alla fall där tid, pengar och människoliv spelar roll.

Nästa steg är inte att lastbilar ska köra sig själv även ute i trafiken. Här återstår det en hel del innan teknik, lagar och den allmänna uppfattningen accepterar självkörande bilar och ännu mindre självkörande lastbilar.

Men det finns en rad områden där tekniken ändå kan vara till hjälp.

Mindre plats med fordonståg

När moderna lastbilar får hjälp att kommunicera med andra kan lastbilen varna och agera på faror. Kameror kan hjälpa föraren att se runt det stora fordonet och lastbilar och bussar kan lätt följa efter varandra. När en lastbil i ett lastbilståg bromsar inte bara varnas förarna bakom utan deras lastbilar bromsar snabbt och effektivt.

Tåg av långtradare på motorvägen som tar mindre plats än i dag och som kör säkrare är ett exempel.

Bussar där en förare kan ha en förarlös buss ”på släp” är ett annat.

Tekniken gör att de stora fordonen tar mindre plats i trafiken.

Sen – när vi har börjat lita på tekniken – kanske en självkörande lastbil kan pendla ut och in i citykärnan med varor.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar