5 sätt att hantera aggressiva bilförare

1. Släpp förbi

Bästa sättet att bli av med en bil som åker precis bakom dig och stressar är INTE att tvärnita. Det är inte bara farligt, det kommer antagligen göra idioten där bakom ännu mer ilsken. Nej, byt till högerfilen (om det finns en sådan) eller ta närmaste avfart och låt fartdåren försvinna i fjärran. Finns det en polis i närheten är chansen rätt god att det blir böter för antingen hastigheten eller felaktigt avstånd. Se även till att ha bilen i bra skick, speciellt bromsarna. Hamnar du bakom en aggressiv förare är risken stor att du tvingas bromsa när det blir en kedjeeffekt på grund av det aggressiva beteendet (och bromsandet) framför dig.

LÄS OCKSÅ: 10 regler svenska bilister VÄGRAR lära sig

 

2. Ring 112 och anmäl fyllekörning

Ring inte bara 112 när du ser en olycka hända – det är bra att du även ringer när du ser en trolig fyllekörning. För en berusad bilförare är en möjlig, framtida olycka. Håll dig på säkert avstånd och samla så mycket information om bilen som möjligt – märke, modell, färg, registreringsnummer… Kör sedan till sidan av vägen, ring 112 och ge dem information. Försök inte att köra förbi den berusade föraren, och undvik att signalera – det kan förvärra situationen.

 

3. Håll till höger

De flesta hastighetsåkare kör i vänsterfilen så ett bra sätt att hålla sig undan den sortens aggressivitet är helt enkelt att köra i högerfilen. Och det är ju faktiskt den filen du ska köra. Så här står det i trafikförordningen: ”Vid färd på väg skall fordonet föras i det körfält som är längst till höger i färdriktningen och som är avsett för fordonet.”

 

4. Utmana inte

Det kan kännas naturligt att trycka på tutan eller gestikulera när en annan bilförare beter sig illa – men rör det sig om en väldigt aggressiv ”mottrafikant” kan det vara värt att bara låta saken bero. Skippa ögonkontakten, långfingret och andra ilskna uttryck. Använd tutan i situationer där du behöver varna, inte när du vill ”skälla”.

 

5. Slappna av

Håll dig lugn, kör försiktigt och ta inte för givet att den aggressive föraren är en idiot. Kanske var personen på väg till sjukhus? Vad än anledningen är till det felaktiga trafikbeteendet så är ju ditt eget mål att nå dit du ska – på ett säkert sätt.

Har du tröttnat på din bil? Se vad du får för den om du säljer i dag

Lämna ett svar