Volvo garanterar att bilarna är ärliga

Dieselskandalen är en dryg vecka gammal och flera biltillverkare har tvingats förklara sig och garantera att de inte gjort som VW och fuskat med utsläppsvärden.

Volvos utvecklingschef Peter Mertens är tydlig med att Volvos bilar är ärligt uppmätta men han oroas av att många rör om begreppen.

– Det handlar om två saker – och tyvärr blandar vissa ihop det här. Vi har å ena sidan fusket med utsläppsvärden som är en sak, sen har vi debatten om förbrukning i körcykel kontra verklig körning. När det gäller fusk med mätvärden så garanterar jag att Volvo inte håller på med sånt, vi har inte den tekniken i bilarna.

Körcykeln svag

– När det handlar om förbrukningen så är vi medvetna om att körcykeln är svag och vi välkomnar arbetet med en ny mätmetod som stämmer bättre överens med verkligheten.

Enligt Peter Mertens kan en ny mätmetod för förbrukning vara klar inom två år.

– Vi arbetar gärna tillsammans med alla andra i bilbranschen för att ta fram en bättre mätmetod, det är välkommet och nödvändigt.

Peter Mertens har samlat en handfull journalister i Göteborg för att berätta om Volvos nya chassiteknologi och för att öppna dörren till en ny och tidigare hemlig del av utvecklingsavdelningen. Enligt Mertens sjuder det av liv bland Volvos 4000 ingenjörer.

– På fem år har vi utvecklat en helt ny bil, XC90, som kan mäta sig med våra konkurrenter. Det vi gjort ska egentligen inte vara möjligt på så kort tid. Men vi har klarat det och nu är det Volvo som är i ledningen inom flera områden.

Kortare utvecklingstid

– Vi har en ny motorfamilj och en helt ny plattform. När vi är klara med de nya modellerna så kommer vi att vara den tillverkare i världen som har den mest flexibla plattformen. Vi har också kortat utvecklingstiden så nu kan vi ta fram en ny bil på 30 månader, ett helt år kortare tid än tidigare, säger Mertens.

Enligt Peter Mertens var XC90-projektet inte bara en nystart för Volvo efter Ford-tiden. Projektet tvingade fram ett nytt sätt att tänka och jobba. Volvo ska från och med nu sikt högt.

– När vi började sa vår ordförande Li Shufu ofta ”släpp loss tigern” och jag förstod inte riktigt vad han menade i början. Men det handlar verkligen om det, Volvos ingenjörer har släppt på bromsarna.

Lämna ett svar