Volkswagens förtroende i USA söndersmulad

Volkswagen erkände i förra veckan att man manipulerat testresultat i sina dieselbilar i USA för att klara de tuffa utsläppskraven. Nyheten slog ned som en bomb och raserade i ett slag Volkswagens trovärdighet på en väldigt viktig marknad. Det var också VW:s misslyckade satsning i USA som var grunden i ordföranden Ferdinand Piëchs tuffa kritik på vd Martin Winterkorn, en kritik som gick ut på att Winterkorn måste sluta som vd.

Blir svårt sälja i USA

Volkswagen riskerar böter och skadestånd på så mycket som 500 miljarder kronor. Enligt Ferdinand Dudenhoeffer på Center Automotive Research vid Duisburg-Essen-universitetet kan också VW glömma att sälja bilar i USA under de kommande fem åren.

Och enligt uppgifter i tyska tidningar handlade fusket i grund och botten om att spara 3000 kronor per såld bil med den aktuella dieselmotorn.

Analytiker beräknar skadorna till en sådan omfattning att vi kommer att få se kraftiga besparingsprogram. Projekt som en ny Bugatti och en ny Phaeton kan komma att skrotas helt. Om VW:s hela försäljning plockas bort betyder det att 20 procent av vinsten försvinner. Även motorcykelmärket Ducati kan komma att säljas för att begränsa skadorna.

Byta strategi

Rådet till VW nu är att helt och hållet sluta sälja dieselbilar i USA – tvärtemot den tänkta strategin.

Men det kanske allvarligaste och dyraste av allt är bilköparnas förtroende. Volkswagen behöver bygga något helt nytt i USA.

De mest positiva branschbedömare säger att VW:s relativt snabba åtgärdsplan och att flera av de ansvariga cheferna fått sparken ändå är ett bra steg mot förnyat förtroende och något som kan få företaget att överleva skandalen, kanske även behålla sin position på marknaden.

Lämna ett svar