Vi kör Kias nya sportiga kombi

Cee’d fick ett rejält lyft – både kvalitets- och körmässigt med generation två.

Nu höjer man ribban ytterligare då Cee’d med en facelift också får effektivare motorer, en ny sjuväxlad dubbelkopplingslåda (automat) och den nya modellen Cee’d GT Line.

Vad får man i GT Line utöver den uppgraderade dieselturbon?

Priset är ännu inte riktigt fastställt men det lutar åt 229 900 kronor vilket är 18 000 kronor mer än vad motsvarande Cee’d kostar.

Vad jag får är ”looks” – samma utseende som GT har men också mer utrustning som navigation, backkamera, ACC med 2-zons klimatanläggning, larm och parkeringssensorer bak.

Sedan är det samma antal hästkrafter som i vanliga Cee’d. Alltså inte den effekt på 204 hk som i den sportigare Cee’d GT eller Pro_Cee’d GT. That`s it! Samtliga modeller – även kombiversionen ”Sportswagon” (SW) som de heter på Kiaspråk kommer att finnas i GT Line.

BETYG 10 KATEGORIER: Så bra är nya GT Line

Tuffare design

Det välskulpturerade nospartiet med strålkastarna som sträcker sig upp mot vindrutan, grillen med de grovmönstrade övre och undre luftintagen samt de fyrkantiga LED-dagsljusdioderna ger ett tufft och nästan aggressivt intryck.

Profilen med kromlisten runt fönsterpartierna känns igen liksom de yttre backspeglarna. Även baktill hittar vi LED-dioder – då i bakljusen, och undertill en rejält tilltagen diffuser.

Inredningen är densamma sedan -12 men har fått en sportig framtoning med klädsel i grått, vitt och svart med gråa sömmar och GT Line-logotyp i dörrmattan – men bara på förarsidan. Aluminiumpedalerna förhöjer inredningskänslan något i den annars lätt tråkiga inredningen.

Instrumenteringen känns helt up-to-date förutom den lilla pekskärmen på mittkonsolen.

BETYG 10 KATEGORIER: Så bra är nya GT Line

Uppgraderad dieselmotor

Till GT Line finns den uppgraderade dieselturbon – 1.6 CRDi på 136 hk och 300 newton. Det är 8 hästar mer än tidigare. Utöver det kommer de tidigare bensinmotorerna på 100 och 135 hk att finnas kvar.

Något senare kommer en 3-cylindrig, 1-liters ecoTurbo (bensin) på 120 hästar och 172 newtonmeter.

Maximalt vrid finns här från 1 500 och upp till 4 000 varv. Det här är Kias första motor i en serie downsize-motorer som kommer framöver. 6-växlad manuell låda är standard men mot 12 000 kronor finns den nya 7-växlade DCT-lådan.

Som vanligt delar Kia och Hyundai på en rad komponenter som motorer, växellådor men också plattformen som även Hyundai i30 bygger på.

Automatlådan eller dubbelkopplingslådan (DCT som betyder Dual Clutch Transmission) är helt ny och är inte en vidareutveckling ur den sexväxlade automat som kom -11 och hamnade i Hyundai Veloster.

Den lådan var inte riktigt bra utan drog mer bränsle än den sexväxlade manuella lådan samtidigt som accelerationen blev nästan en sekund längre än det manuella alternativet.

Även den nya automaten är något törstigare (+ 0,04 liter milen), har 0,4 sekunders längre acceleration och 3 gram/km mer CO2-utsläpp.

Full pott i krocktest 2012

Resultatet i Euro NCAP’s krocktest från -12 gav full pott, det vill säga 5 stjärnor av 5 möjliga.

Ett resultat som står sig även för GT Line.

En bra bil har blivit bättre. Det kan jag konstatera. Men… är det värt att lägga ca 18 000 kronor på att välja Cee’d GT Line som egentligen är en lite uppsnofsad vanlig ceéd? Jag hade hellre lagt de pengarna på att få fler hästar under huven. Men det är min åsikt, kanske inte din.

BETYG 10 KATEGORIER: Så bra är nya GT Line

Lämna ett svar