Topplista: Här är de mest sålda bilarna

Årets junimånad är den näst bästa genom tiderna när det kommer till svensk försäljning av personbilar.

– Juni var ytterligare en het månad på bilmarknaden och nyregistreringarna av personbilar ökade med tolv procent, vilket innebär den artonde månaden i rad med ökade registreringar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Volvo intar – precis som flera månader tidigare – flera tunga platser på försäljningstoppen. I juni kommer tre av de fyra mest sålda bilarna från tillverkaren. Som god tvåa kommer Volkswagen med Golf och Passat, som kniper andra respektive femte plats.

BILTEST: V70 bättre än någonsin – vi kör nya Classic

Köpstarka hushåll

Månaden hade två fler registreringsdagar än juni i fjol, därför innebär ökningen i realiteten cirka 10 procent jämfört med föregående år. Men det förtar inte BIL Swedens bild av hur stark bilförsäljningen varit.

Och när man summerar det första halvåret 2015 blir det tydligt att juni inte varit ett unikum.

– Det har varit en stabilt stark bilmarknad med en uppgång på elva procent hittills i år. Den mycket positiva utvecklingen på bilmarknaden förklaras av köpstarka hushåll, extremt låga räntor, ökad sysselsättning och mycket låga lager av begagnade bilar, säger Bertil Moldén.

Rekord för lätta lastbilar

Nyregistreringen av lätta lastbilar steg med 14 procent jämfört med juni förra året. En av anledningarna bakom uppgången tros vara möjligheten att göra rotavdrag.

– Årets juni var den bästa junimånaden någonsin för lätta lastbilar. Hittills i år har lätta lastbilar ökat med åtta procent. Uppgången för lätta lastbilar är en positiv konjunktursignal och visar på en hög aktivitet hos småföretagare och hantverkare, säger Bertil Moldén.

Lämna ett svar