Tog p-bot till domstol – kan ändra reglerna

Malmöbon lappades i mars förra året klockan 12.34. Han hade ställt bilen i en lastbilszon för på- och avlastning (med tillägget 07-12) på Sallerupsvägen. P-vakten ansåg dock att bilen var felparkerad eftersom det är p-avgift på resten av gatan mellan 9-20 på vardagar och satte en kontrollavgift på 400 kronor under torkarbladet.

Bilisten tolkade dock skyltarna på ett annat sätt och överklagade boten till tingsrätten som höll med honom. Skylten vid lastbilszonen säger ingenting om att det är en annan skylt på gatan som gäller efter ett visst klockslag. Polismyndigheten i Skåne överklagade vidare till Hovrätten över Skåne och Blekinge som helt kortfattat avgjorde att Tingsrätten gjort rätt när de underkände boten.

P-bot i Högsta domstolen

Polismyndigheten i Skåne vände sig då till Högsta domstolen för att få ärendet prövat. Argumentet var bland annat att alla svenska kommuner skulle behöva se över p-skyltning och utfärda nya lokala trafikföreskrifter om Malmöbons kreativa parkering förblev ostraffad.

I sin överklagan hänvisade polismyndigheten bland annat till tidigare beslut i Svea hovrätt.

– Det finns liknande ärende sedan tidigare där man har sett det på ett helt annat sätt, säger polisinspektör Kerstin Siwmark.

– Vi anser att skyltningen är korrekt.

Polisen överklagade

Polismyndighetens överklagan kom in strax före nyår och nu har Högsta domstolen fattat beslut i frågan. De kommer inte att pröva ärendet. Så tingsrättens avgörande står fast och Malmöbon, en 54-årig man, slipper betala de 400 kronorna.

Polisinspektör Kerstin Siwmark står fast vid sin uppfattning. Den här skyltningen och tolkningen har varit praxis över hela Sverige.

– Detta påverkar alla kommuner i hela landet.

Malmöbon har kommenterat ärendet på facebook men vänder sig mot beskrivningen att han utnyttjat ett kryphål.

”Jag följde bara skyltningen när jag parkerade och fick ändå p-böter.”

Lämna ett svar