Stockholmare är mörkrädda i trafiken

Omställningen till vintertid har inneburit mer mörkerkörning för många svenskar. Och körning i mörker innebär minskad sikt vilket kan leda till ökad risk för olyckor.

Hur svenska bilister hanterar mörkret skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. Enligt en undersökning framtagen av YouGov och OKQ8 är det Stockholmare som tycker det är jobbigast mörker och som i störst utsträckning låter bilen så i väntan på dagsljus.

Hela 17 procent uppger att de undviker att köra sina bilar i mörker.

De som låter sig påverkas minst av mörkret är norrlänningar, enligt undersökningen. I de här delarna av Sverige är det bara 10 procent som uppger att de föredrar att låta bilen stå på grund av mörker.

LÄS MER: Polisen: Här är bilisternas 10 sämsta ursäkter

Fler kvinnor undviker mörkerkörning

Undersökningen, där 1 006 svenskar i åldrarna 18-74 år har deltagit och besvarat frågor via internet, visar också att kvinnors inställning till mörkerkörning skiljer sig mot mäns. Det här fler kvinnor, 17 procent, som tycker att det är en dålig idé att köra bil när det är mörkt.

Undersökningen visar också att svenskarna har olika knep för att inte somna bakom ratten. Varannan person lyssnar på radio eller musik, 26 procent turas om att köra med sitt sällskap och lika många väljer att dricka kaffe för att piggas upp.

Lämna ett svar