Så byggs en Kia – vi besöker bilfabriken

Den som säger detta är Jozef Bace, som guidar mig genom Kias moderna fabrik i Slovakien. Det första vi möts av är en nybyggd och modern fabriksbyggnad.

Varför Kia valt just Slovakien och den lilla universitetsstaden Zilina, är det välutbyggda järnvägsnätet som Kia än i dag fortsätter att bygga ut och har en bra överenskommelse med den Slovakiska regeringen.

Sommaren -06 togs det första spadtaget för fabriksbygget och ett halvår senare kom produktionen i gång.

Vi börjar väl från början med pressavdelningen. De stora pressarna som har ett tryck på 5 400 ton förvandlar de 20 ton tunga plåtrullarna till olika plåtsektioner för någon av de tre Kia-modeller som byggs här – Cee’d, Sportage och Venga. Allt är automatiserat och skulle man behöva byta pressverktyg tar den operationen bara 20 minuter. Redan på det här stadiet övervakas produktionen av robotar som med 3D-teknik ser till att avvikelserna på de pressade plåtarna är mindre än på mikrometernivå.

Gula robotar svetsar

Nästa steg är karossavdelningen där 360 välprogrammerade gula robotar outtröttligt svetsar ihop golvpaneler med höger och vänster karossida. Ett jobb som utförs med hundraprocentig precision, om jag får tro Jozef. Även här finns snokarna – kontrollörerna – som letar efter avvikelser, nu med laser.

Här och var hänger det uppmuntrande citat i taket på stora skyltar – ”Kia is creativity, challange and passion”, eller ”Passion for quality make us best”. Sporrande ord som ska lyfta både kvalitet och den passion som personalen har, säger Jozef.

Bandet rullar vidare och karosserna passerar ett flertal stationer som ger allt från rostskydd till en glänsande topplack.

Bara i den sektionen jobbar ett femtiotal robotar, dygnet runtom så skulle behövas. Kia tänker mycket på miljön och all färg som används är vattenbaserad och restvatten renas innan det släpps ut i det lokala avloppet.

Till och med luften renas från diverse gaser som det blir vid bland annat svetsning. Och det är med en viss stolthet man säger att Kias anläggning är miljöcertifierad.

BILTEST: Vi kör Kias nya sportiga kombi GT Line

1 300 jobbar i tre skift

Den största byggnaden på fabriksområdet är monteringsavdelningen. Här jobbar 1 300 personer i treskift och 7 robotar.

På bandet rullar olika Cee’d-modeller men också Venga och Sportage i en härlig blandning. Fem olika modeller klarar man i dag men snart ska antalet bli åtta. Monteringsbandet rullar sakta framåt och bilen kläs på efterhand lugnt och metodiskt. Robotarnas roll är till exempel de tyngre lyften som att lyfta in instrumentpanelen på plats.

Allt är rent och tyst. Inget öronbedövande ljud, hysteriskt springande eller ens en svettig panna. Det är nästan som att man skulle kunna tro sig vara på ett kontor i stället för i en bilfabrik.

Här monteras också vindrutor av robotar. Jag har tidigare nämnt den rigorösa kontrollen som även finns här – speciellt här. Överallt finns det gul- och rödklädda inspektörer i alla monteringsled.

Men över alltihop vakar också 100 kameralinser, som skickar sina bilder upp till en övervakningscentral där man snabbt kan upptäcka eventuella produktionsmissar, men också hur de anställda uppför sig. Härifrån kan man också ändra kameravinklar, zooma in något som sedan sparas i någon månad eller så.

Storebror ser dig!

7 – ett lyckonummer

1 350 nyproducerade bilar rullar av bandet varje dag. Det första som då sker är att de kontrolleras noga under 2 till 3 minuter. Sedan körs de ut till en testbana som mäter 3,5 kilometer. Här testas alla färdiga bilar på olika vägunderlag. Utöver det så utsätts även de nyproducerade bilarna för ösregn för att kontrollera att det inte läcker in en enda droppe i bilarna.

Allt detta kontrollerande gör att Kia kan ge sju års garanti.

Varför just sju år, frågar jag och får till svar att det är en ganska lagom tid, men också att det är ett lyckonummer. Den leende Jozef är verkligen stolt över sin fabrik som gör i det närmaste en perfekt produkt.

Lämna ett svar