Renault Espace – kan göra bilköpare irriterad

Den första generationen av Renault Espace kom 1984. Nu, drygt 30 år senare, har den franska tillverkaren sålt 1,3 miljoner exemplar av modellen. Det firar man med att släppa en helt ny generation av bilen, och nu är den här familjebussen är på många sätt bättre än någonsin.

Familjebuss, förresten… Under provkörningen i franska Provence är Renault mycket noga med att påpeka att Espace inte längre ska kallas familjebuss. Inte MPV (multi purpose vehicle) heller. Aja baja, nu är det crossover som gäller. Förmodligen finns det någon undersökning som visar att den etiketten attraherar fler kunder, framför allt i den viktiga tjänstebilssektorn som Renault nu tar sikte på med sin nya Espace. Men, detta är i alla händelser fortfarande en familjebuss i flera av ordets positiva bemärkelser.

 

BETYG i 10 kategorier: Renault Espace

Fina utrymmen

För det första är detta en sjusitsig bil med fina utrymmen för alla resande. Till och med på de två extraplatserna i bak, som är standard på alla bilar som ska säljas i Sverige, kan man klämma in rätt stora personer.

För det andra fyller nya Espace nästan funktionen av en skåpbil. Här finns massor av plats för last om man fäller ner alla säten, drygt två kubikmeter hävdar Renault att man kan klämma in genom den stora bakluckan. Även om man har alla sju säten uppfällda finns plats för ett gäng matkassar eller några kabinväskor.

Dessvärre har bilen också de lite sävliga vägegenskaper som man är van vid i familjebussar. Här finns inte mycket känsla i styrningen och bilen är inte speciellt rolig att ratta runt på de kurviga franska vägarna. Espace är går att få utrustad med fyrhjulsstyrning och adaptiva stötdämpare som ska hjälpa till att pigga upp det hela, men även med dessa funktioner är det som att köra… ja, en familjebuss.


Behaglig fjärdring

Komforten är vid sidan av de fina utrymmena ett av de starkaste argumenten för att välja en Renault Espace, här har man verkligen spottat upp sig sen den förra generationen av modellen. Fjädringen är behagligt mjuk. Ojämnheterna i vägbanan lyckas inte göra sig påminda inne i bilen och ljudnivån är behagligt låg, förutom lite vindbrus. Stolarna ger dock dåligt för stöd för låren om man har långa ben, vilket kan ge en onödigt ansträngd sittställning. Dessutom lutar sittdynan framåt vilket ställer till det ytterligare. Bättre stolar finns till utrustningsnivån Integrale – men den kommer av någon anledning inte att säljas i Sverige.

Prisbilden är inget att bråka om. En Espace med lilla dieseln kostar från 314 000 kronor. Då får man mycket utrymmen och komfort för pengarna. För 369 900 blir det en bil med nya fin-fina 1,6-litersdieseln på 160 hästar och automatlåda.

 

BETYG i 10 kategorier: Renault Espace

Lämna ett svar