Polisräd mot Volkswagen

Nu söker tyska åklagare data och dokument som är kopplade till dieselskandalen. I dag genomfördes räder mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg, och på andra platser.

Uppgiften kommer sedan Volkswagen förklarat att det fortfarande var oklart om bolaget hade brutit mot några europeiska regler när de använt mjukvaror för att manipulera avgasutsläppen från dieselmotorer vid mätningar.

Målet med polisräden uppges vara att säkra bevis i form av hårddiskar och dokument, som kan användas i en kommande rättegång och att fastställa vilka som kan vara skyldiga och hur de gått tillväga.

Totalt ska elva miljoner dieselbilar ha försetts med den omstridda programvaran, ett avslöjande som raderat ut omkring 40 procent av Volkswagens börsvärde och lett till en utrensning i VW:s ledning och styrelse.

Fyra anställda har stängts av i kölvattnet på skandalen, men enligt VW:s nytillträdde koncernchef Matthias Müller verkar det inte troligt att den högsta ledningen för koncernen känt till fusket.

USA-chefen kände till fusket

Högste chefen för Volkswagen i USA, Michael Horn, kände redan våren 2014 till fusket med dieselbilarnas avgasutsläpp i USA, enligt ett skriftligt vittnesmål till USA:s kongress.

”Jag informerades även om att bolagets ingenjörer skulle jobba med myndigheterna för att lösa frågan”, skriver Horn, rapporterar Reuters.

Horn namngav i sitt skriftliga vittnesmål inte vilka ingenjörer som hade informerat honom om problemet.

Michael Horn, som ska frågas ut av USA:s kongress om skandalen på torsdagen, skriver vidare att han tar ”fullt ansvar” för vad som har hänt.

”Vi har svikit våra kunders, återförsäljares och anställdas förtroende, och vi har också svikit allmänheten och lagstiftarna”, skriver han.

Tjänstemän från USA:s miljöskyddsmyndighet EPA kommer också att delta i förhören. Det var EPA som upptäckte att flera av VW:s dieselbilar i USA var utrustade med en programvara som såg till att fordonen släppte ut mindre avgaser när de utsattes för tester än vid vanlig körning.

Lämna ett svar