Pirellis nya dubbfria utmanar dubbdäcken

I över 20 års tid har Pirelli testat däck på sin anläggning i Älvsbyn. Här kör man helt otroliga 250 000 mil varje år. Men det inte förrän nu man på allvar siktar in sig på den nordiska vinterdäckmarknaden.

Målet är att vinterdäck från Pirelli ska bli ett lika självklart val som sommardäcken, och nya Ice Zero FR riktar sig i första hand till bilister som kör i storstadsregionerna och i de södra delarna av Sverige.

Men för att kunna vinna marknadsandelar gäller det att hamna i topp i vinterdäcktesterna – Pirelli hävdar med självsäkerhet att man hittat ett vinnande koncept med hjälp av en rad nya tekniker.

Ice Zero FR påstås vara det första nordiska dubbfria däcket som har egenskaper som ett dubbat däck. Under en temadag i Älvsbyn får vi känna på det nya däcket, och får en riktig djupdykning i tekniken bakom.

LÄS MER: Här är bästa vinterdäcken 2015

Större kontaktyta mot vägen

Det finns några huvudpunkter som sticker ut:

STOR KONTAKTYTA. Pirelli har gett Ice Zero FR en platt profil och mjukare skuldror. Det betyder att däcket ger en fyrkantig kontaktyta mot vägen i stället för en oval, samtidigt som den vertikala styvheten minskar. Vinsterna är framför allt ett förbättrat grepp på is, både under inbromsningar och under acceleration.

TREDIMENSIONELL SAJPNING. De sajpade klackarna öppnar traditionellt för att greppa bra i snö. Men sajpningarna är skurna i tre dimensioner, vilket betyder att de låser fast i varandra under inbromsningar och sidoförflyttningar. Det betyder att däcket får bättre stabilitet på torr och våt vägbana.

Bättre grepp i sidled

LÄNGSGÅENDE KANALER. De yttre klackarna har två skurna kanaler vardera – de fångar upp snö och ger bättre grepp i sidled. De yttre klackarna har en kompakt design för ökat isgrepp.

LUFTIG MITTSEKTION. Däckets mittsektion har stor ”tom” area med högre sajpdensitet. Det här ska ge bättre grepp på snö och våta underlag.

TEKNIK FÖR STABILITET. Under den mönstrade delen av däcket använder Pirelli en ny hård bas för att få bättre lateral kontroll, särskilt i högre hastigheter. Däcksidorna är tunna för att däcket inte ska bli för hårt och stelt i låga temperaturer.

Pirelli har flera plogade testbanor på sin anläggning utanför Älvsbyn. Det är här – på sjöisen – som mönstret på nya Ice Zero FR har finslipats till en färdig produkt. Men det är på vanlig landsväg som vi får chansen att känna på det nya dubbfria däcket. Tyvärr blir det svårt att ge en objektiv testrapport eftersom vi inte får chansen att mäta eller jämföra med andra däck. Säsongens vinterdäckstester kommer att visa om de nya innovationerna fungerar i verkligheten.

Lämna ett svar