Påsk – farligaste vägarna i helgen

Ska du ut på vägarna i påsktrafiken är du inte ensam – många vill till skidområden, sommarstugor eller släkt och vänner. Belastningen på vägarna är stor.

– Påsktrafiken är som en blandning av vintersportlovstrafiken och midsommartrafiken, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännens Riksförbund till Allt om bilar.

Sedan sekelskiftet har i snitt sju personer dött varje år. Statistiken visar också att ungefär 260 personer skadas svårt. 2014 blev dock ett bra år, endast en person fick sätta livet till i påsktrafiken. Det är den lägsta siffran sedan år 2000.

 

LÄS OCKSÅ: Däcken som kan vara livsfarliga i sommar

Dubbelt så mycket trafik

Skärtorsdagen är startskottet för den mest intensiva påsktrafiken. På vissa vägar kan trafiken fördubblas jämfört med en normal trafikhelg. Värst olycksdrabbade är långfredagen och påskafton.

– Tänk på att många fler än du är ute på vägarna under påsken. Kör med ett ägg under foten och håll ordentligt avstånd till bilen framför. Planera också in en rast efter 25-30 mil så blir resan både säkrare och roligare, utan trötta förare och barn, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen.

Många påskresenärer åker till fjällen. I Dalarna blir trafiken särskilt intensiv runt Malung, Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen. Även i Jämtland blir trafiken mer intensiv. I södra Sverige ökar trafiken in och ut från Stockholm, Göteborg och Malm, samt till klassiska sommarstugeområden runt kusterna som Roslagen, Bohuslän, Österlen och Öland. Och tungt belastade vägar betyder ökat risk för olyckor.

 

LÄS OCKSÅ: Här är sommarens bästa budgetdäck

Vägarna du ska välja

– Välj om möjligt säkra motorvägar och 2+1-vägar med mitträcke, där risken för svåra olyckor är mindre. Man bör också vara beredd på att många nu tar fram motorcyklarna och det är en omställning både för vanliga trafikanter, men även för motorcyklisterna som nu gör sina första turer, säger Mikael Högskoog.

Många bilar är tungt lastade när de ska tackla påsktrafiken. Och enligt motormännen kan det innebära ökade risker.

– En av de viktigaste sakerna att tänka på är att packa rätt. En dåligt packad bil kan bli en livsfara vid en hastig inbromsning. Packa därför de tyngsta sakerna så långt ner och så långt fram i packutrymmet som möjligt. Då minimerar du risken för att lasten rör på sig, avslutar Mikael Högskoog.

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets bästa sommardäck

Lämna ett svar