Opel: ”Ingen har råd med tuffare krav”

Opel har en svår tillvaro på sin egen hemmamarknad. Volkswagen, BMW och Mercedes dominerar stort och lägg sen till att Opel vanstyrts av General Motors i många år. Men nu ska krisen vara över. Opel laddar för ett stort antal nya bilar och bland de modeller som byggts i den nya andan finns mellanklassbilen Astra.

Och kanske är det för att reta konkurrenterna i Tyskland som Neumann och Opel plockat in en rad tekniska finesser i Astra.

– Vi har teknik i den här bilen som ni i vanliga fall bara hittar i betydligt dyrare bilar. Teknik som hittills inte funnits alls i det här segmentet. Vi har autobroms med hjälp av Opel Eye-systemet, filkörningsassistans, läsning av trafikskyltar, värme i baksätet, massage i stolarna och nya helljuset Intellilux. Allt det här är prissatt så att många ska kunna köpa det.

– Vi är väldigt stolta över 11:e generationen av Astra.

Neumann vill däremot inte säga så mycket om framtida versioner av Astra, inte mer än att den kombi som visades i Frankfurt kommer att börja säljas strax efter årsskiftet.

– Vår vd Mary Barra har sagt att vi ska nå målet 95 gram CO2 i snitt till 2020 och att det ska komma en ny elbil från Opel. Mer än så kan vi inte säga i dag.

”Ingen har råd med tuffare krav”

När stora delar av bilsalongen pratade om elektrifiering gick Karl-Thomas Neumann mot strömmen när han säger att vanliga förbränningsmotorer kan klara de tuffare utsläppskraven.

– Jag tror inte att vi kommer att få se en majoritet laddhybrider i modellprogrammen. Kunderna ska ha råd med bilarna också och än så länge är de inte kostnadseffektiva.

Neumann var också tydlig med att bilindustrin behöver andrum när det kommer till jakten på CO2-utsläpp.

– Ingen har i dag råd med ännu tuffare krav. Vi måste också lägga mer fokus på verklig förbrukning. Nu använder fler och fler turbomotorer och då påverkas förbrukningen ännu mer beroende på hur du kör.

Opel-chefen påpekade redan under bilsalongen – och veckan före den stora dieselskandalen – att dieselmotorerna kan komma att få problem.

– Partiklarna i städerna har inte med dieselmotorerna att göra och politikerna måste tänka på att de motorer vi ska sälja 2020 sitter i testbänkarna på utvecklingsavdelningarna i dag.

LÄS MER: EU skyndar på införande av nya avgastester

Opel kommer med en elbil

General Motors har investerat stort i elbilar och aviserat både en ny Volt och en Bolt. Tekniken kan komma att användas av Opel.

– Vi vet hur vi ska ta nästa steg i Europa men vi kan inte säga mer än att det kommer en elbil från Opel.

Opel har också utvecklat en ny automatlåda som kommer att introduceras i nästa generation bilar.

– Den bygger på CVT-lådan och det är en global arkitektur som kan användas av alla inom GM. Vi tror att det här ska sänka förbrukningen en hel del.

Uppkopplade bilar

Nytt för Opel är också OnStar-systemet, en slags servicedesk som du når inifrån bilen med en knapptryckning.

– OnStar lanseras i Europa nu och det är helt gratis det första året. Det är en väldigt bra service och de som provar vill inte vara utan det. Det är en väldigt bra användarupplevelse och en viktig sak för oss.

Och hur ska ni skydda era bilkunder från dataintrång, när bilen hela tiden är uppkopplad?

– Vi har ett team som arbetar hårt med den frågan men det här är en sak som måste utvecklas över tid. Självklart ska våra bilägare vara säkra och det här är en ständig process, så som det är med datasäkerhet.

Fördelen med internetuppkopplade bilar överväger nackdelarna och Neumann ser i en framtid hur bilägarna kan köpa till teknik och funktioner och där mjukvaran till bilen uppdateras över internet.

Lämna ett svar