Officiell: Nya Porsche 911 – turbo i alla bilar

I och med att Porsche 911 nu uppdateras är det slut på sugmotorer i den klassiska modellen.

Den nya motorgenerationen får i stället biturbo och en cylindervolym på tre liter. I Carrera betyder det 370 hk och 450 Nm och i Carrera S 420 hk och 500 Nm.

I båda versionerna innebär det en ökning av motoreffekten med 20 hk och ett 60 Nm större vridmoment. I båda motorerna ska maximalt vridmoment vara tillgängligt redan vid 1 700 varv per minut och toppvarv anges till 7 500 varv per minut.

Uppdaterade Porsche 911 får i och med de nya motorerna en något bättre prestanda, 911 Carrera Coupé med PDK-växellåda och Sport Chrono-paket (tillval) accelererar från 0–100 km/tim på 4,2 sekunder, vilket är två tiondelar snabbare än föregångaren.

Snabbare och snålare

911 Carrera S med PDK och Sport Chrono klarar 0–100 km/h 3,9 sekunder, vilket också är två tiondelar snabbare är den utgående generationen. Det betyder att det är den första 911 i Carrerafamiljen som underskridit gränsen på fyra sekunder.

Toppfarten för de båda modellerna har också ökat en aning.

911 Carrera gör nu 295 km/h – en ökning med sex km/h) medan 911 Carrera S enligt Porsche ska klara 308 km/h, vilket är fyra km/h snabbare än föregångaren.

De nya motorerna är inte bara starkare – de ska enligt Porsche också vara snålare,

nästan tolv procent lägre förbrukning uppger tillverkaren.

911 Carrera med PDK-växellåda drar nu 7,4 liter per tio mils blandad körning, 911 Carrera S med PDK drar 7,7 liter per tio mils blandad körning.

LÄS MER: Porsche slår rekord – och här är svenskarnas nya favoritmodell!

Avancerat chassi blir standard

Det så kallade PASM-chassit, vilket betyder Porsche Active Suspension Management, blir i och med uppdateringen standard i alla Carrera-modeller. Det minskar markfrigången med tio millimeter och ger ökad stabilitet vid kurvtagning. Samtidigt får bilarna en ny generation stötdämpare som enligt Porsche ska bidra till både bättre komfort och bättre kontroll vid hårdkörning.

Den aktiva bakaxelstyrningen som ärm hämtad från 911 Turbo och 911 GT3 kommer nu som tillval till Carrera S. Det förbättrar bilens egenskaper när man styr in i kurvor och ger känslan av ett kortare axelavstånd. I högre hastigheter styr bakhjulen åt samma håll som framhjul, vilket ger bilen egenskaper som om axelavståndet är längre, vilket ökar stabiliteten.

Vändcirkeln minskas också med 0,5 meter.

Nya strålkastare och bakljus

Exteriören har också uppdaterats på ett antal punkter. Vi hittar nya strålkastare med varselljus, nya dörrhandtag, ny form på bakluckan med vertikala luftintag och nya bakljus. Bilarna får också nya femekrade fälgar. Bakhjulen blir än aning bredare än på den utgående versionen av Porsche 911 Carrera.

Interiört har det också hänt lite. Porsche Communication Management, som är standard, har fått fler funktioner och enklare hantering. Tillsammans med tillvalet Sport Chrono har 911 Carrera fått ett reglage för körinställningar på ratten. Reglaget består av en ring med fyra positioner för körinställning, ”Normal”, ”Sport”, ”Sport Plus” och ”Individual”.

Lanseras i december

Beroende på utrustning låter den senare inställningen föraren konfigurera sina egna inställningar av bilen, till exempel PASM, aktiva motorfästen, växelpunkter för PDK-växellådan och sportavgassystem.

I kombination med PDK-lådan har reglaget en extra knapp, ”Sport Response Button”. När den knappen är intrycket är drivlinan inställd för maximal acceleration under 20 sekunder, till exempel inför en omkörning.

Då är den optimala växeln vald och motorstyrningen justerad för snabbast möjliga respons under en kort tid.

Bilarna kommer att lanseras hos handlarna under december månad.

LÄS MER: Porsche slår rekord – och här är svenskarnas nya favoritmodell!

Lämna ett svar