Nya Passat Alltrack – perfekt för Sverige

Volkswagen Passat fick ett varmt mottagande när den lanserades.

Bland annat utsågs den till Årets bil 2015 av den internationella juryn. Och det var den verkligen värd, Passat är en snygg, rymlig och komfortabel bil – som dessutom är både rolig att köra och rätt prisvärd. När bilen inom kort lanseras i den mer offroadvänliga versionen Alltrack kommer den förmodligen bli en kraftfull kundmagnet i bilhallarna.

Konceptet Alltrack är egentligen pyttelitet internationellt, totalt ska bara cirka fem procent av den förra generationens Passat ha varit Alltrack.

I Sverige är bilden en helt annan, här har en mycket stor andel av bilarna fått på sig friluftskläderna innan de nått kunderna. Och Volkswagen räknar med att det ska bli på samma sätt med den nya bilen.

BETYG+BILDER: Så bra är Passat Alltrack i 10 kategorier

Chassit passar uselt vinterväglag

Jämfört med vanliga Passat har Alltrack fått en något högre markfrigång. En stor del i detta är det förstärkta chassi som har andra stötdämpare och andra fjädrar som standard i Alltrack. (Detta chassi kan också beställas som tillval till vanliga Passat.)

Det handlar om extra 27,5 millimeter när Alltrack är utrustad med de 17-tumshjul som är standardmonterade. Den markfrigång som anges är 17,4 centimeter. Kanske inte så mycket att skryta med, i alla fall inte i det här sammanhanget, men det lär räcka till för risiga grusvägar och för eländigt vinterväglag.

Fyrhjulsdrift är standard i Alltrack och det är den femte generationen av Haldexsystemet som gäller. Alltrack har också körprofilsväljaren Mode select, och i den här versionen av bilen finns körprogrammet Offroad som inte finns till vanliga Passat. Väljer man det anpassar sig flera av bilens system till offroadkörning, bland annat ABS-bromsarna och automatlådan. Här finns också funktionerna Auto hold och Hill descent control som hjälper till vid körning i branta backar.

BETYG+BILDER: Så bra är Passat Alltrack i 10 kategorier

Ingen större skillnad på asfalt

Kör man Passat Alltrack på asfalterade vägar, där bilen hör hemma, märker man ingen större skillnad mot att köra en vanlig Passat.

Och det är en bra sak.

Bilen är stabil även när vi låter den sträcka ut ordentligt på tyska motorvägar utan hastighetsbegränsningar. På mindre och kurvigare vägar hänger den också med bra och det finns inget i bilens beteende som skvallrar om att detta är en offroadversion av modellen. Väljer man bensinaren TSI 190 eller dieseln TDI 240 ingår XDS+ på båda axlarna i priset och går att välja till om man vill ha dieseln TDI 190, som väntas bli storsäljaren. Det här är ett system som bromsar innerhjulen i kurvorna och därmed vässar kurvtagningsförmågan en aning.

Imponerande komfort

Komforten är imponerande i Passat Alltrack. Man sitter bra i den här bilen, inte minst i baksätet där det finns massor av utrymme för passagerarna. Även bagageutrymmet är väl tilltaget och vill man dra tunga släp är Alltrack ett bra val. 2 000 kilo med bensinaren och 2 200 kilo med dieselalternativen.

Den stora grejen med Alltrack-versionen av Passat är nog ändå designen, för i Sverige gillar vi bilar som ser ut som om de är byggda för tuffa strapatser.

Och trots att Volkswagen varit försiktiga när de piffat tagit fram Alltrack, det handlar om milt förändrade stötfångare, andra tröskellister, skärmkanter i plast och en hasplåt, får man en annan känsla när man ser bilen.

Och den känslan räcker långt.

 

BETYG+BILDER: Så bra är Passat Alltrack i 10 kategorier

Lämna ett svar