Nu blir det snack på engelska i japanska Honda

Hondas förre vd Takanobu Ito blev berömd för sitt uttalande om att det var ”idiotiskt” att göra engelska till det officiella språket i ett japanskt företag. Språket är en känslig fråga i Japan då till exempel en hög Toyota-chef, en fransman, fick mängder av kritik för att han kunde för lite japanska när han skulle hålla ett anförande inför aktieägarna.

Men nu är det nya kvastar som sopar hos Honda. Takahiro Hachigo tog över som vd förra månaden och den nya ledningen har satt en ny plan för hur företaget ska skötas globalt. I den planen ligger att föra engelska till det officiella språket – trots att huvudkontoret fortfarande ligger i Tokyo.

Honda byggs utanför Japan

Honda var det första japanska bilmärket som byggde en fabrik för montering av bilar i USA och sett till hela årsförsäljningen byggs hela 81 procent av Honda-bilarna utanför Japan. USA står för hela 40 procent av försäljningen och under de första fem månaderna sjönk exporten av bilar från Honda i Japan med 27 procent.

I ledningsplanen finns också att Honda ska byta strategi och istället för att flytta egen personal till de olika anläggningarna låta lokal personal ta chefspositionerna.

Målsättningen är att senast 2020 vara klar med omställningen till engelska. Då ska en japansk ingenjör från Tokyo kunna prata direkt med en fabrikschef i Ohio, USA. Engelska ska också bli det officiella språket i skrift och på alla dokument.

Medarbetare i Japan ska erbjudas intensiv utbildning i engelska. I dag svarar antalet anställda i Japan för 32 procent av Hondas totala arbetsstyrka. Förra året anställda Honda 719 personer i Japan, att jämföra med 4 778 personer i USA.

Lämna ett svar