Mazdas nya sportbil ska ta sig an Porsche

Mazda har haft wankelmotorer i sina bilar sedan sextiotalet, och den kanske mest kända modellen med wankel under huven är sortbilen RX-7. Totalt tillverkades 800 000 exemplar av bilen mellan 1978 och 2002.

Uppföljaren hette RX-8 och fick vara med fram till 2011. Men redan 2010 plockades den bort från Europa eftersom modellen inte klarade av avgaskraven. I och med att modellen försvann var det många som trodde att wankeln var död för alltid. Men nu kommer motorn tillbaka – Mazda har fortsatt utvecklat motortypen trots att man lade ned RX-8.

LÄS MER: Toyotas söta sportbil kan bli succé

Mazda har löst wankelmotorns problem

Mazda säger sig ha löst problemen med bränsletörst, utsläpp och dåligt vridmoment på låga varvtal bland annat tack vare överladdning.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men turbo är en av lösningarna vi tror kan fungera för rotationsmotorn, säger Kiyoshi Fujiwara, Mazdas utvecklingschef till Top Gear på plats i Tokyo.

Nu ska Mazdas nya wankelmotor vara lika bränsleeffektiv som konventionella bensinmotorer. Än så länge får vi inte veta några hårda fakta om motorn, men Fujiwara ger en fingervisning.

Porsche Cayman är bästa jämförelsen

Den nyutvecklade motorn har Mazda stoppat under huven i sin nya konceptbil RX-Vision. Och om den tvåsitsiga sportbilen kommer i produktion siktar Mazda på att konkurrera med Porsche.

– Porsche Cayman är kanske den bästa jämförelsen, men vi vill bygga den lättare, säger Fujiwara.

Rullar Mazda ut med en ny RX-modell kan vi med andra ord se fram emot en sportbil på omkring 300 hästkrafter fördelat på 1 300 kilo. 

Lämna ett svar