Jaguar XE utmanar BMW:s 3-serie

Med investeringar på cirka 26 miljarder kan den nya modellen XE vara tillverkarens viktigaste släpp någonsin. Det är en ny bil rakt igenom, och den här gången har Jaguar inte råd att lämna något åt slumpen.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Mycket aluminium

En betydande del av den svidande utvecklingskostnaden har gått till att minska bilens vikt. Därför är stora delar av chassit, karossen och motorn uppbyggda i aluminium.

Visst gör det bilen rostsäker och mindre tung än den annars skulle ha varit, men någon riktig lättvikare är det inte. Faktum är att konkurrenterna från BMW:s 3-serie och Mercedes C-klass väger något mindre. Men när man sätter sig bakom ratten i Jaguar XE spelar det ingen roll. Då inser man snabbt att den engelska tillverkaren har lyckats med något mycket viktigare: att få bilen att kännas fjäderlätt.

Med facit i hand tyder allt på att pengarna inte har gått ner i något svart hål.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Riktigt bra körupplevelse

Testbilen bjuder på en riktigt fin körupplevelse. Förutom det elektroniska styrservot är fjädringen förmodligen den enskilt viktigaste orsaken till att bilen självsäkert suger sig fast i de skarpaste kurvorna.

I princip alla andra bilar i klassen använder fyrhjulsupphängning av så kallad MacPherson-modell, där stötdämparen är integrerad i hjulspindeln. Med XE har Jaguar däremot valt att satsa på det dyrare systemet med dubbla tvärlänkar, vilket ska ge bättre väghållning, styrning och komfort.

Efter en veckas körning runtomkring huvudstaden är det bara att konstatera att de verkar ha lyckats.

Med 180 hästkrafter och ett vridmoment på 428 newtonmeter är det egentligen inte tal om någon riktig prestandabil. Men Jaguars egenutvecklade Ingenium-motor ryter till när du slår plattan i mattan, och håller tyst när du inte gör det. Den känns tillräckligt pigg för att befästa att XE är en sportbil, dessutom drar den bara strax över 0,4 liter milen.

Växellådan – en automatisk med åtta steg – gör också sitt för att förbättra körupplevelsen. Till skillnad från många andra tenderar den att gå ner två växlar i stället för en när du låter Brembo-bromsarna knipa åt inför en kurva. Det betyder att du inte behöver använda växelpaddlarna för att få en bra skjuts när du sedan trycker på gasen för att komma i väg igen.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Stilren interiör

Det är inte bara roligt att sitta bakom ratten i Jaguar XE. Den är också väldigt trevlig att titta på. Den kompakta bilen ser riktigt muskulös ut med sina luftintag, den stora grillen, de aggressiva frontstrålkastarna och den långt bakskjutna kupén.

Jaguar hävdar att bilen är utseendemässigt närbesläktad med F-type. Det är visserligen Ian Callum som formgett båda bilarna, men likheterna är knappast slående, och man kunde ha tagit ut svängarna mer. Med det sagt är Jaguar XE riktigt snygg – i segmentet kanske bara trumfad av BMW:s 4-serie.

Interiören är det inte heller något fel på. Den stilrent svartblanka instrumentbrädan knyts harmoniskt ihop med de läderbeklädda dörrpanelerna, vars stygn är i samma färg som bilens kaross. När man trycker på start och ser det cylinderformade växelhjulet uppenbara sig från mittkonsolen för första gången känns det som något ur en science fiction-film. Några år senare hoppas man nog mest att automatiken håller för tidens tand.

Utrymmet i baksätet är precis som i många andra små sportiga sedaner rätt begränsat. Det går att åka fem vuxna i bilen, men längre personer kan få det trångt i bak. Bagageutrymmet är på godkända 455 liter. Det är förmodligen inte den viktigaste faktorn för merparten av dem som kommer att köpa bilen, men det är samtidigt något Jaguar måste förhålla sig till nu när de skiftar fokus mot en mer folklig marknad.

 

BILDER + BETYG: Så bra är Jaguar XE

 

Lite väl dyr – men prisvärd

Priset för Jaguar XE börjar på 329 900 kronor. Versionen R-sport med dieselmotorn på 180 hästkrafter går loss på 366 900 kronor, vilket är drygt 40 000 kronor mer än vad du får betala för BMW 320d med likartad prestanda.

Relevant i sammanhanget är också att testbilen – med automatlåda och extrautrustning för 136 000 kronor – kostar strax över en halv miljon.

Men ser man bortom alla tilläggspaket har Jaguar fått till ett hyfsat konkurrenskraftigt pris. Med tanke på vad man får för pengarna är XE inte farligt dyr i sitt grundutförande.

Jämfört med tillverkarens tidigare modeller det senaste decenniet kommer XE förmodligen att bli en storsäljare. Man har bevarat premium-känslan i ett bygge som känns mer funktionellt och välgenomtänkt.

Nu återstår det att se om den något dyrare nykomlingen kan rubba tysken på toppen av täppan.

Lämna ett svar