Hyra bil i sommar – nybörjarguide

Priser/avgifter

Bilen kan antingen hyras till ett fast pris över hyrperioden där obegränsad körsträcka ingår. Ju längre du väljer att hyra bilen desto högre blir totalpriset. Däremot sjunker priset per dag. Om det kostar 550 kronor/dygn (bilen hyrs alltid per dygn) att hyra en fyradörrars sedan i tre dygn, kan det kosta 330 kronor per dygn ifall bilen bokas i en vecka. Du kan också hyra bilen så att du får en lägre daglig avgift men att antalet fria mil du får köra begränsas. Hur långt ska du köra? Det gäller att räkna på vad som blir billigast när det gäller totalkostnaden.

Generellt är det billigare att hyra bil under sommaren. Orsaken är att affärsresenärerna blir färre under sommarmånaderna. Därför brukar hyrbilsfirmorna sänka priserna för att locka kunder.

LÄS MER: Hertz öppnar hyrbilsautomater

Försäkringar

När du hyr bil ingår en form av försäkring i priset. Den som den försäkringen brukar täcka är skada på bilen, stöld samt eget vållande till skada. Det finns dock oftast vissa saker som biluthyrarens försäkring inte täcker. Det handlar vanligen om skador på fönster, däck, fälgar samt undersidan på biltaket. Skadas bilen, på ett sätt som försäkringen omfattar, tillkommer en självriskavgift. Den går att få ned med ytterligare försäkringar. Priset för en självriskreducerings-försäkring varierar kraftigt beroende på bilmodell. Ju dyrare bilmodell, desto högre försäkringspris. Om bilen går sönder ska du alltid kontakta uthyrningsfirman först. Den bestämmer vart bilen ska lämnas in och hur en eventuell bärgning ska skötas.

Vissa hyrfirmor erbjuder försäkring mot inbrott i bilen. Oftast är en sådan försäkring onödig eftersom hemförsäkringen gäller – förutsatt att de stulna värdesakerna förvarats i ett inlåsbart utrymme, till exempel handsfacket. Hemförsäkringen täcker även personskada.

Kreditnota/deposition

För att vara säker på att få tillbaka bilen gör biluthyraren i regel en så kallad kreditnota på kundens kreditkort. Det fungerar på samma sätt som en deposition. Återkommer inte bilen kan uthyraren dra den angivna summan från kreditkortet. Summan är oftast mellan 5000 och 15000 kronor och kan inte användas av kunden under hyrbilsperioden. Kreditnotan ska rivas omedelbart vid inlämnandet av bilen – om den är i ursprungligt skick och med full tank.

Återlämning

Förutom bilen ska du ha med dig nödvändiga papper som kreditkort, legitimation samt hyrbilskontraktet. Bilen kommer att undersökas för att se om skador uppstått under hyrperioden. Det är viktigt att lämna in bilen i tid. Kommer den in för sent – och det behöver bara vara lite – debiteras den för ett helt dygn ytterligare.

Åldersgränser

I Sverige är det vanligen 18-årsgräns för att få hyra bil. Vissa uthyrare kräver dock att kunden fyllt 21 år. Den åldersgränsen är vanligast utomlands vid biluthyrning. Är du under 24 år gäller i Sverige en särskild ”ungdomssjälvrisk”. Den varierar mellan 1500 kronor och 3000 kronor.

Källa: hyrabilguiden.com, vibilagare.se, radron.se

Lämna ett svar