Hotet mot dieselbilar – kan förbjudas i städer

Det är partiklarna och sotet från dieselbilarna som förorenar luften. Och trots allt tuffare krav på rening så är dieselbilarna en stor anledning till luftföroreningen i storstäderna.

När borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, presenterade sin plan för att förbättra luften i sin stad fanns ett förbud mot dieselbilar som en av punkterna. En annan var att förbjuda bilar helt på vissa områden och vid vissa tidpunkter. Bland annat skulle helgerna kunna bli helt bilfria i Paris innerstad.

Och det finns borgmästare i andra städer som funderar i samma banor som Hidalgo.

Dieseldrivna bilar får också stå tillbaka för bensin-el-hybrider när de stora bilföretagen utvecklar nytt.

Blir tuffare

I dag svarar dieselbilarna för cirka 50 procent av nybilsförsäljningen i Europa men allt tyder på att den siffran kommer att sjunka de kommande åren. De så kallade Euro6-reglerna börjar att gälla i år och det blir ännu svårare för dieselbilarna att klara nästa krav.

Det är också svårt att bygga ännu snålare dieselmotorer. När Volvo utvecklade en ny trecylindrig motor ansåg de att en dieselvariant skulle bli för dyr och krånglig att bygga. Det gick heller inte att få ner förbrukningen tillräckligt mycket för att det skulle vara värt mödan.

Tre- och encylindriga bensinmotorer med turbo är i stället framtiden för de minde bilarna och de större modellerna förses med tre- eller fyrcylindriga motorer med elmotorer för extra kraft och ren eldrift vid behov i storstäderna.

Lämna ett svar