Honda Civic Type-R straffar Lamborghini

Det här är en bilmodell som bilvärlden har väntat på i flera år. Men under bilsalongen i Genève blev den äntligen officiell.

Och de som väntat blir knappast besvikna.

Motorn är en helt ny tvålitersmotor med turbo.

Vide 6 500 rpm ger den hela 310 hästkrafter och vid 2 500 rpm levererar den ett vridmoment på 400 Nm. Motorn kombineras med en ny sexväxlad växellåda.

Nya Civic Type R gör 0 till 100 km/h på 5,7 sekunder och har en avgiven toppfart på 270 km/h.

Rekord på ”Ringen”

Bilen är uppenbarligen inte bara snabb rakt fram. Under tester uppger Honda att man satt en ny rekordtid för framhjulsdrivna bilar på Nürburgrings klassiska nordslinga och därmed slagit Megane RS Trophy-R som gjort varvet på 7 minuter, 54 sekunder och 36 hundradelar.

Honda Civic Type-R var nästan fyra sekunder snabbare och klockades för 7 minuter 50 sekunder och 63 hundradelar. Det är till och med snabbare än Lamborghini Gallardo. Honda har meddelat att man inom kort ska skicka en bil till banan för att sätta tiden officiellt.

Avancerad aerodynamik

För att uppnå målet att bli snabbaste framhjulsdrivna bil på ”Ringen” har Honda jobbat en hel del med aerodynamiken, det innefattar bland annat tester i vindtunnel på Hondas utvecklingsavdelning för formel 1 i Japan. Resultatet blev att man skapade en närmast plan undersida på bilen som samverkar med en diffusor i bak som hjälper till att skapa marktryck och därmed bättre grepp.

Bakvingen är hämtad från den konceptbil som visades upp förra året. Också här handlar det om att både skapa en rejsig design och downforce för bättre grepp. Civic Type-R har också fått sidokjolar som ska ta hand om luftflöde och minska lyftkraften.

Börjar säljas i sommar

Stötfångaren fram är framtagen för att förhindra turbulens runt framhjulen och ge bättre stabiliteten vid höga hastigheter.

Bakom de speciella 19-tumsfälgarna hittar vi ett bromspaket från Brembo. Fram är det fyrkolvsok och 350-millimetersskivor som gäller.

Nya Type R kommer ut till försäljning i sommar. Några priser har ännu inte fastslagits.

Lämna ett svar