Detta kan vara den sista riktiga Porschen

Porsche har bestämt sig för att det nu är turbomotorer som gäller i alla modeller – och det är ett självklart beslut. Turbon ger tillverkaren möjlighet att minska cylindervolymen och därmed förbrukningen – samtidigt som effekten kan ökas.

Det senaste exemplet är att uppdaterade 911 Carrera och Carrera S fått mindre sexcylindriga boxermotorer med bi-turbo.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4.

SMIDIG OCH LÄTTKÖRD

Cayman är kanske min personliga favorit bland Porsches alla modeller. Den lilla bilen har massor av DNA från ur-Porschen 911 men är smidigare och mer lättkörd – mycket tack vare den mittmonterade motorn som ger bilen perfekt balans. Porsche har meddelat att även Cayman kommer att moderniseras inom kort. Under 2016 byter modellen namn och kommer att kallas 718 Cayman, cabrioletversionen Boxster ska heter 718 Boxster. I samband med detta kommer de sexcylindriga boxermotorerna som nu sitter i bilarna att ersättas med turboladdade fyror. Helt i linje med den down sizing som pågår i bilindustrin.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4.

FRAMTIDA KLASSIKER

Än så länge finns dock de sexcylindriga sugmotorerna kvar i Cayman. Och kanske är det nu man ska passa på – en Porsche med sugmotor är nästan helt säkert en framtida klassiker. Porsche Cayman finns i ett antal versioner, från Cayman med 275 hästar och Cayman S som har 325 till Cayman GTS som har 340. Ja, och så finns ju värstingen Porsche Cayman GT4 – en bil som har fått ärva flera detaljer från 911 GT3 och den underbara och alltså utgående 3,8-litersmotorn från Porsche 911 Carrera S.

Det är den här bilen som jag kör just nu. GT4 har fått ett ordentligt paket med detaljer som förvandlar Cayman till en riktig racer. Chassit har sänkts 30 millimeter, bilen har fått feta bromsar som hämtats från 911 GT3 och som ska palla verkligt tuff körning på racerbana, en ordentlig spoiler har monterats i bak och man sitter i läderklädda sportstolar. I testbilen sitter de sanslöst läckra skalstolar i kolfiber som finns som tillval.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4

FANTASTISK MOTOR

Trots allt detta godis är det motorn som är grejen här. Den 3,8 liter stora boxersexan på 385 hästar var grym redan i Carrera S (där den hade 400 hästar) – men när jag har den bakom ryggen i den här bilen som är både mindre och lättare framstår den som rent fantastisk. Visst handlar det mycket om ljudet, motorn ger ifrån sig någon slags djup strupsång som inte liknar något annat. (Hårstråna på mina armar reser sig faktiskt bara jag tänker på det). Men det handlar också om den brutala kraften som Porsche har lyckats tämja på ett så sofistikerat sätt. Känslan är mekanisk och direkt, man känner kolvarna slå, man hör remmar snurra och man upplever vibrationer från transmissionen.

BETYG I 10 KATEGORIER: Så bra är Porsche Cayman GT4

NÅGOT FÖR ENTUSIASTERNA

Cayman GT4 är kanske inte någon speciellt bra vardagsvagn, även om det ju går att både pendla och göra långresor med den om man bara står ut med bullret och den hårda fjädringen. Cayman GT4 är snarare en riktig entusiastbil, en modell för passionerade bilförare som har sina favoritvägar och som kan varje kurva på Nürburgrings nordslinga – en bana där bilen enligt Porsche presterat den minst sagt respektingivande tiden 7,40.

Med den nya generationen av 911 Carrera och 911 Carrera S har Porsche visat att det är möjligt att överge sugmotorn och ändå behålla magin. Och det finns inget som talar för att de skulle misslyckas med att göra samma sak med Cayman – den fyrcylindriga boxermotorn med turbo kommer alldeles säkert vara en jättebra motor.

Om man vill uppleva den här underbara sugmotorn på 3,8 liter är det läge att förverkliga sin Porschedröm nu. Snart är det faktiskt för sent.

Lämna ett svar