BMW 120d xDrive – rolig och förnuftig

BMW 120d xDrive

PRIS: Från 283 000 kronor (utan fyrhjulsdrift)

GARANTIER: 2 år nybil, 3 års vagnskada, 12 år rost, 3 år lack. Fri service i 3 år eller max 8 000 mil.

MOTOR: Fyrcylindrig diesel.

CYLINDERVOLYM: 1995 cc.

EFFEKT: 190 hk.

VRIDMOMENT: 400 Nm vid 1 750-2 500 varn/minut.

KRAFTÖVERFÖRING: Fyrhjulsdrift, åttaväxlad automat.

0-100 km/h: 6,8 sekunder.

TOPPFART: 222 km/h.

BRÄNSLEFÖRBRUKNING: 4,3 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 119 g/km.

LÄNGDxBREDDxHÖJD: 4 329x1765x1421 mm.

MOTOR 5

BMW kan sina dieselmotorer och tvålitersdieseln på 190 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 400 Nm är inget undantag. Mjuk fin gång och befriad från trist dieselknatter. Ett motoralternativ som bjuder på all kraft man behöver och lite till.

KÖRUPPLEVELSE 4

Stark motor kombinerad med fyrhjulsdrift och sportchassi gör bilen till ett rent nöje att navigera. 1-serien bjuder på trygga vägegenskaper och tål att utmanas på kurviga vägar. Det här är helt klart en av de roligaste standardbilarna i klassen.

UTRUSTNING 3

Utrustningslistan har blivit längre till 1-serien. Men här måste man upp från grundnivån och välja till. Nytt är adaptiv farthållare med stop- & Go-funktion, och xenonlyktorna ersätts med LED-teknik.

KOMFORT 3

Testbilen är utrustad med adaptivt sportchassi som kan ställas i sport- eller komfortläge. Men det ska ärligt sägas att man längtar efter mjukare fjädring när kurvorna tar slut. Fyra vuxna sitter bekvämt i bilen, men sansade förare bör välja standardchassit.

MILJÖ 3

BMW uppger en förbrukning på 4,3 liter diesel per tio mils blandad körning. Det är helt klart godkänt, men kräver samtidigt en mycket försiktig gasfot. Visserligen fick bilen jobba ovanligt hårt när vi körde den, men vi noterade över 8 liter på displayen.

SÄKERHET 3

Modellen fick högsta betyg av Euro NCAP 2012. Här finns avancerade säkerhetssystem men de flesta är tillval – till exempel kollisionsvarnare med bromsfunktion och filbytesvarnare. Här finns konkurrenter som erbjuder mer – och i bland som standard.

DESIGN 4

Ett riktigt lyft för 1-serien som fått ett ordentligt sportigare och mer fullvuxet utseende. En helt ny front med större luftintag, ny grill och bredare strålkastare är den största förändringen tillsammans med nya L-formade horisontella baklyktor.

INTERIÖR 4

På insidan är bilen sig lik, och förändringarna är svåra att upptäcka även för ett tränat öga. Men fortfarande är kvalitetskänslan gedigen och det är en bil att trivas i. BMW har inte sparat på detaljerna trots att det här är instegsmodellen.

EKONOMI 3

Tysk gedigen kvalitetskänsla följer med på köpet. Men en 1-serie blir snabbt dyr. Väljer man till automatlåda, fyrhjulsdrift och lite extrautrusning börjar en 120d närma sig 350 000 kronor.

LASTA 2

360 liter ryms i skuffen och det är ungefär i linje med vad konkurrenterna i klassen har att erbjuda. Fäller man baksätet ryms totalt 1200 liter i bilen. Ett praktiskt 40:20:40 delbart baksäte finns till bilen men det är tillval.

TOTALT 34/50

Sammanställning: Uppdaterade BMW 1-serie känns mognare med den nya sportiga designen – äntligen matchar utsidan den körglädje som alltid funnits i modellen.

Konkurrenter:

Mercedes A-klass

Audi A3

Volvo V40

Lämna ett svar