Bilsalongen: Nya Audi A4 imponerar på riktigt

På mässan i Frankfurt visar Audi nu upp sin nya A4, bilmodellen som främst konkurrerar med Mercedes C-Klass och BMW 3-Serie. Den mest intressanta för den svenska marknaden är så klart kombin A4 Avant, som räknas stå för merparten av försäljningen när den har svensk premiär i november.

Nya Audi A4 har blivit rätt mycket lättare än den utgående generationen, i snitt har de olika versionerna bantat drygt 100 kilo. Det är mycket det.

Massor av olika drivlinor

Audi A4 kommer att erbjudas med 22 olika kombinationer av motorer, växellådor och karosser. Från och med lanseringen finns sju bensin- och dieselmotorer med effektsiffror från 150 till 272 hästkrafter.

Två av dem miljöbilsklassade i såväl sedan- som kombikaross med antingen 150 eller 190 hk. Det snålaste alternativet är Audi A4 2,0 TDI ultra som har en uppgiven förbrukning på 3,8 liter per tio mils blandad körning.

Bensinmotorn 2,0 TFSI som ger 190 hästar är också sparsam med bränslet – 4,8 liter per tio mils blandad körning uppger Audi. Alla motorer, förutom 3,0 TDI med 272 hk, finns tillgängliga med sjuväxlad S tronic-växellåda.

LÄS MER: Blockets 10-i-topp – här är modellerna svenskarna drömmer om

Intressant gasversion – A4 Avant g-tron

Nästa år kommer en riktigt intressant version av Audi A4. Då lanseras nämligen gasdrivna Audi A4 Avant g-tron. Bilen sägs ha en räckvidd på hela 50 mil på gas.

Och sen har man ytterligare 450 km räckvidd med bensin.

Ny tjänstebilsfavorit?

Audi har varit rätt blyga när de uppdaterat utseendet på modellen A4, det är inga stora förändringar vi pratar om. De har dock fått bilen att se bredare och lite elakare ut, mycket tack vare bredare och kantigare grillen. I bak har A4 Avant fått skarpare och rakare linje som ger ett stöddigare intryck.

Rent ut sagt skitsnygg inuti

Inuti bilen är det en annan sak – känns nästan allt nytt. Nya A4 har blivit mer stilren och har lånat en hel del lösningar från Audi Q7. Bilen är rent ut sagt skitsnygg inuti. Den 8,3 tum stora skämen har placerats för sig själv och svävar framför instrumentbrädan, precis som hos Mercedes C-Klass. Den nya ratten och växelväljaren till automatlådan är två snygga detaljer som höjer känslan i bilen. Bilen har den senaste generationens MMI och kan utrustas med den digitala instrumenteringen Audi virtual cockpit med 12,3-tumsskärm och Apple Carplay och Android Auto.

VIDEO: Vi rapporterar från bilsalongen i Frankfurt – det här imponerar mest hittills

Aning större än föregångaren

Nya Audi A4 Avant är en aning större än sin föregångare. Det har bland annat gett större utrymmen inne i bilen. Takhöjden är bättre och även benutrymmet i baksätet har blivit några centimeter längre. När vi provsitter har vi rätt gott om plats här. Bagageutrymmet har också vuxit och anges nu till 505 liter. Det är bättre än hos konkurrenterna BMW 3-Serie, Mercedes C-Klass och Volvo V60.

Priserna på Audi A4 börjar på 299 000 kronor för 1,4 TFSI med 150 hästar. Kombin kostar 13 000 till och vill man ha fyrhjulsdrift får man lägga på ytterligare 18 000 kronor.

Flera versioner av Audi A4 kommer att dyka upp framöver. Bland annat kan vi förvänta oss prestandaversionen RS 4 Avant. Dock lär det inte bli fråga om en V8-motor denna gång.

Lämna ett svar