Bilarna har tagit över CES i Las Vegas

När dåvarande chefen för Ford i USA, Mark Fields, höll ett tal tillsammans med Microsofts Bill Gates på CES-mässan i Las Vegas 2007 ansågs Fields vara en udda fågel i sammanhanget. Besökarna och de som lyssnade kunde inte förstå vad Fields hade där att göra.

Apples system till bilar

I dag är Mark Fields chef för hela Ford. Och bilbranschen har mer eller mindre tagit över hela CES. Under årets show väntas de olika biltillverkarna och stora aktörer som Apple och Googles nyheter om bilsystem bli en större attraktion än tv-spel.

I dag är biltillverkarnas nya tekniska system där bilen blir en del av din smarta telefon, din armbandsklocka och internet. Bilen integreras i ditt vardagliga internetliv.

Under CES-dagarna kommer flera tillverkare också att visa upp sina självkörande bilar.

– CES har blivit en allt viktigare plats för lanseringar, det är ett sätt för bilföretagen att ta sig bort från sin vanliga arena och få en större global plattform för sin teknologi, säger teknikanalytikern Mark Boyadijs till bilbranschtidningen Autonews.

Också Volvo är på plats

Ford får sällskap av Mercedes, Volkswagen, Toyota, Hyundai, Audi, BMW, Chrysler och Volvo på showen i Las Vegas.

Och företag som Visteon, Apple och Google visar upp sina senaste nyheter för den internetuppkopplade bilen. Andra visar nya grundstenar för att bygga system till bilarnas allt mer avancerade datorer.

För bilföretagen är det också viktigt att möta teknikföretagen på deras hemmaplan. På de vanliga bilsalongerna handlar det mest om de redan frälsta – i Las Vegas tas beslut som kommer att påverka bilarna för lång tid framöver.

CES i Las Vegas öppnar på tisdag.

Lämna ett svar