Begtipset: Volvo XC70

Volvo XC70 är i grunden samma bil som Volvo V70. Karosserna är likadana och så gott som all teknik under skalet är plockad från samma lagerhyllor. XC70 har dock fått en högre markfrigång, en något annorlunda chassisättning och en smula bredare spårvidd. XC70 har också försetts med skrämbreddare och hasplåtar i plast för att förstärka offroad-utseendet.

Det här handlar dock inte bara om utseende. XC70 är byggd för att kunna hantera lite tuffare underlag än V70. Och bilen har, framför allt exemplar som är utrustade med fyrhjulsdriften från Haldex, bra framkomlighet som gör den till en drömvagn på oplogade vintervägar och risiga traktorstigar på landsbygden. Man ska dock inte försöka sig ut på några riktiga terrängäventyr, i så fall gör man bäst i att satsa på konkurrenten Subaru Outback som är bäst när det blir riktigt eländigt.

 

LÄS MER: Volvo tar farväl till V70 med sommarfilm

 

Komfort i toppklass

På de vanliga vägarna finns det dock få modeller som slår XC70. Visst kan man tycka att den har lite sävliga vägegenskaper – men komforten är verkligen i toppklass. Bilen upplevs som mjuk och behaglig och ljudkomforten är riktigt bra – frågan är om det finns någon annan bil i den här prisklassen som kan trolla bort buller från grovt underlag lika bra som XC70? Inte troligt.

De flesta begagnade XC70 har dieselmotorer. Det handlar om den femcylindriga trotjänaren som varit Volvos kännetecken under många år. Maskinen finns i flera versioner med D5 som värstingalternativet. Bensinmotorer finns så klart också, men utbudet på begagnatmarknaden är rätt begränsat.

Volvo XC70 är inte bara en trevlig bil – det har också vid ett antal tillfällen visat sig att detta är en säker modell. Visst, bilen börjar bli till åren och saknar en del grejer som finns i till exempel nya Volvo XC90, men den håller fortfarande hög klass. I Folksams rapport ”Hur säker är bilen” fick den till exempel nyligen stämpeln ”Bra val”.

PLUS

Komfort. Det är behagligt att åka i en Volvo XC70 från 2008 och framåt, framför allt på motorväg.

Säkerhet. Det här är ett bra argument för att betala lite extra. XC70 har bevisat att den håller hög klass.

MINUS

Visst är de femcylindriga dieselmotorerna trevliga – men speciellt snåla är de inte. Här finns betydligt bättre konkurrenter.

Köregenskaper. XC70 har trygga egenskaper på vägen – men den uppträder lite sävligt i svängarna.

SE UPP MED

Fyrhjulsdriften. Det händer att fyrhjulsdriften lägger av – och då kan det bli dyrt. Undersök så att bilen driver även på bakhjulen.

Hjullager. En del XC70-ägare upplever att hjullagren tar snabbt. Det är dock ingen ekonomisk katastrof. Lyssna efter missljud vid provkörning.

Lämna ett svar