Audi Q7 – här är allt om nya drömsuven

Nya Audi Q7 är en aning kortare och smalare än sin föregångare, men det är fortfarande en stor bil. Längden är 5,05 meter, bredden 1,97 och hjulbasen är hela 2,99 meter lång. Vikten är betydligt lägre än hos den tunga föregångaren. Med 3,0 TDI-motor väger nya Q7 1 995 kilo, det är hela 325 kilo lättare än föregångaren.

Grundkonstruktionen i passagerarburen är gjord av varmformat stål. Aluminium har använts i stora dela av karossen, till exempel är dörrarna, de främre stötfångarna, motorhuven och bakluckan helt byggda i aluminium.

Bättre utrymmen

Trots att Audi Q7 blivit kortare och smalare är innerutrymmet större jämfört med i föregångaren. Mer plats för huvud, axlar och knän. Som standard är Audi Q7 utrustad med tre säten med ställbara ryggstöd i den andra raden.

Som tillval erbjuds en tredje sätesrad med två individuella säten som klassas som barnsäten. Med 24 millimeter högre takhöjd och 20 millimeter mer axelutrymme har utrymmet ökat även i den tredje sätesraden. Med sätena nedfällda integreras ryggstöden i golvet i bagageutrymmet och kan fällas upp eller sänkas ned elektriskt genom via en knapp som placerats vid C-stolparna och i bagageutrymmet.

Lastar drygt två kubik

Lastutrymmet inskränks till 295 liter om alla sju säten används och med den tredje sätesraden nedfälld lovar Audi 770 liter lastutrymme. Den femsitsiga versionen rymmer mer, 890 liter med andra sätersraden uppfälld och hela 2 075 liter om man fäller andra sätersraden. Lasttröskeln har sänkts med 46 mm jämfört med föregångaren, vilket borgar för att bilen blivit mer lättlastad. Elstyrd baklucka är standard och i kombination med advanced key kan den även öppnas och stängas med en sparkrörelse under bilens bakparti.

Flera nivåer

Audi erbjuder olika nivåer av infotainmentmodulen. MMI radio plus är standard, här ingår bluetooth och Audi sound system som standard med tio högtalare. Informationen visas på en centralt placerad 7-tumsskärm. Med den mer avancerade MMI navigation plus följer en 8.3-tums skärm. MMI navigation plus inkluderar även Audi connect som ansluter bilen till internet via 4G. Föraren kan använda den skräddarsydda Audi connect-tjänsten som inkluderar allt från trafikinformation online till navigation med Google Earth och Google Street View.

För den som vill ha ljud i toppklass finns system från Bose och Bang & Olufsen att välja till. Bang & Olufsen systemet har 23 högtalare inklusive subwoofers med en effekt på 1 920 watt.

Egen surfplatta

Audi har tidigare visat upp sin nya surfplatta Audi tablet. Audi tablet med 10.1-skärm är temperaturresistent och sägs vara krocksäker. Audi tablet kan kopplas upp mot MMI navigation plus via WiFi och får därmed access till radio, media, navigation och bilfunktionerna i Audi Q7. Baksätespassagerare kan surfa på internet via WiFi uppkopplingen. Audi tablet monteras bort och användas offline eller kopplas upp mot ett externt WiFi- nätverk. Audi tablet har även kamera, 32 GB internminne, Bluetooth och NFC-gränssnitt för att koppla in externa hörlurar.

Flera assistentsystem

Q7 får ett ordentligt utbud av förarassistanssystem. Som standard ingår parkeringshjälp bak, farthållare, hastighetsbegränsare, vilorekommendation och säkerhetssystemet Audi pre sense city. I stadstrafik varnas föraren för hotande kollisioner med andra fordon eller fotgängare och kommer att initiera en kraftig inbromsning vid fara. Om en kollision är oundviklig ska ett multikollisionsbromssystem ingripa för att stoppa följdkollisioner.

Ytterligare tillval har paketerats under namnen “Parkering”, “City” och “Tour”.

I ”Parkerings”-paketet ingår en 360 graders kamera och en parkeringsassistent som självständigt parkerar bilen i både parallella och vinkelräta parkeringsfickor. Föraren behöver endast bromsa och gasa.

City-paketet består av helt nya system. Cross-traffic assist varnar föraren för andra fordon. Varningssystemet vid urstigning, exit warning system varnar föraren för fordon eller cyklister som närmar sig bakifrån innan dörren öppnas.

Styr själv i köerna

I “Tour-paketet” finns den adaptiva farthållaren som accelererar och bromsar för att hålla Audi Q7 på önskat avstånd från bilen framför. Med ACC stop & go inklusive Traffic jam assist tar systemet även över styrningen på därför anpassade motorvägar vid långsamma trafikköer som inte rör sig fortare än 60 km/h.

Drar 3,5 ton

Nya Audi Q7 får dra släpvagnar på upp till 3,5 ton om bilen utrustas med tillvalet luftfjädring. Bilen har en trailerassistent, samma som i nya Volkswagen Passat, som kan hjälpa föraren att styra släpet i den riktning som anges. Systemet klarar att stabilisera släpet vid körning bakåt i en rak linje och när ratten vrids för långt varnar den för om släpet skulle slå i bakdelen av bilen.

Sexcylindriga motorer

Nya Q7 lanseras med två V6-motorer på tre liter på den europeiska marknaden, det handlar om en diesel och en bensinare. TDI- och en TFSI-motor. Dieselmotorn ger 272 hk och 600 Nm vridmoment. Accelerationen 0–100 km/hk tar 6,3 sekunder och toppfarten anges till 234 km/h. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen är 5,7 liter per tio mils blandad körning, vilket motsvarar ett CO2 utsläpp på 149 gram per km.

Bensinmotorn 3,0 TFSI ger 333 hk och 440 Nm vridmoment. Bränsleförbrukningen anges till 7,7 liter per 10 mils blandad körning, motsvarande 179 gram CO2 per km.

Ännu en version av 3.0 TDI-motorn med 218 hk och 500 Nm vridmoment kommer att erbjudas lite senare med lägre förbrukning och CO2-utsläpp.

Kommer som laddhybrid

Under 2015 kommer Q7 också att lanseras som plug-in hybrid med en sexcylindrig diesel och fyrhjulsdrift. Audi Q7 e-tron quattro förbrukar 1,7 liter per tio mils blandad körning, motsvarande ett CO2 utsläpp på mindre än 50 gram per km. Lithiumjon batteriet lagrar 17,3 kWh, vilket gör det teoretiskt möjligt att köra upp till 56 km på ren eldrift.

Nya Audi Q7 går att beställa i Sverige under våren. Några priser är dock ännu inte klara.

Lämna ett svar