Tidlös sport-Volvo för folkhemmet – P1800

Redan som ung rattade Kjell Olsson P1800. Speciellt minns han årsmodell -66, som han köpte efter att ha kommit hem efter en sex månaders FN-tjänstgöring på Cypern.

– Då hade man en hel del pengar i fickan. Men när jag stadgade mig och fick barn fick jag sälja bilen. Det var omöjligt att få plats med barnvagnen, säger han med ett stort leende men tillägger att han saknat bilen sedan dess.

Även om han numera har en hel del andra veteranbilar i den egna samlingen tar han helst en runda med sin nyinköpta P1800. Bilen är helt original med ett litet avsteg, och det är en vassare kam som gör att det blir mer fart på ekipaget.

– Men det är fortfarande en beskedlig bil att köra. Den ser ut att gå betydligt snabbare än vad den egentligen gör.

En stor succé

Volvos sportbil blev en stor succé när den efter många produktions- och kvalitetsproblem till slut släpptes ut på marknaden 1961.

Försäljningen fick en hel del extra draghjälp, bland annat väckte den stor uppmärksamhet när den fick agera som startbil vid 24-timmarsloppen på Sebring i Florida 1963 och 1964. Men den kanske allra bästa gratisreklamen var teveserien Helgonet, där Roger Moore rattade en Volvo P1800. Från början var det tänkt att han skulle köra Jaguar E-type, men filmbolaget fick inte leverans i tid. Detta var före produktplaceringarnas tid, så när man vände sig till Volvo fick man betala fullt pris.

– Jag tyckte man gjorde rätt, P1800 är mer uppseendeväckande än en Jaguar E-type, säger Kjell Olsson som menar att just årsmodell 66 är den som är läckrast.

Höjd motoreffekt

Denna byggde vidare på 1965 års facelift, som bland annat omfattade en enklare grill, nya fälgar och navkapslar. Årsmodell 1966 fick höjd motoreffekt till 115 hästar tack vare separata avgaskanaler i grenröret och ett annat avgassystem. Volvo lanserade även en annan bakhjulsupphängning som förbättrade väghållningen samtidigt som ägaren slapp omaket med ständiga rundsmörjningar av framvagnen.

– Från och med 1966 var det bara att gasa och köra, och det gör jag gärna fortfarande, säger Kjell Olsson när vi tar en tur i bilen. Vägmätarställningen indikerar att bilen rullat drygt 24 000 mil, men framöver kommer det inte bli mer än kortare turer.

Lämna ett svar