Så vill biljätten ge elbil längre räckvidd

Räckvidden är en av faktorerna som avskräcker nybilsköpare från att slå till på en elbil. Det blir svårt att ta sig längre sträckor, särkilt om man inte kan ladda på vägen. En lösning kan vara att ladda bilens batteri med energi från solen.

Ford avslöjar i dag en konceptbil som ska presenteras vid världens största elektronikmässa, CES i Las Vegas, nästa vecka. Bilen går under namnet C-Max Solar Energi Concept och är i princip ett exemplar av laddhybriden C-Max Energi – med solpaneler på taket.

Teknik från växthus

Solpanelerna är enligt Ford de senaste inom solenergi och använder en teknik från växthus för att fånga upp så mycket solenergi som möjligt. En dags laddning i soljus ska enligt Ford kunna ladda batteriet, som ger bilen en räckvidd på 34 kilometer när den körs på enbart el, fullt.

Enligt Ford skulle räckvidden på enbart el därmed räcka till 75 procent av alla bilresor som körs av genomsnittsföraren, även när man inte hittar ett bra uttag för laddning av batteriet.

Ford ska nu testa konceptet i flera verkliga scenarion för att se om tekniken kan bli aktuell för serieproducerade bilar.

Frågan är dock hur långt solenergi verkligen kan räcka under det mörka vinterhalvåret här i Norden.

Lämna ett svar