Över hälften går inte igenom besiktningen

Under 2013 kontrollbesiktades 34 452 lastbilar av Bilprovningen, det innebär knappt hälften av alla lastbilar som färdas på svenska vägar. Hela 65 procent av lastbilarna underkändes. Den största orsaken är anmärkningar på bromsarna. 26 procent underkändes av den anledningen. 44 procent av de besiktigade lastbilarna hade så allvarliga brister att de blev tvungna att komma tillbaka för efterkontroll.

– Hur ägarna sköter sina tunga fordon är avgörande för besiktningsresultatet. Fordon som underhålls är helt enkelt trafiksäkrare. Statistiken visar att det finns ett fortsatt behov av vår verksamhet samt kontinuerlig uppföljning av hur det går, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

En källa till oro är att hela 17 procent underkändes även på efterkontrollen.

Bäst resultat på Gotland

Bäst resultat fick man på Gotland där andelen underkända lastbilar var 37 procent. Sämst resultat hade Södermanlands, Västmanlands och Västernorrlands län, där motsvarande siffra landade på 72 procent.

Men de dåliga resultaten är inget unikt för 2013, statistiken var i princip oförändrad jämfört med året innan.

Nya vinterdäcksregler

2013 infördes nya regler för vinterdäck på tunga lastbilar, där mönsterdjupet måste vara minst fem millimeter och de drivande hjulen måste vara utrustade med dubbdäck eller likvärdig utrustning. Dessa regler verkar ha haft en positiv inverkan på statistiken för lastbilarnas däck – färre underkändes av just den anledningen.

Lämna ett svar