Kylmedel i bilar lika farligt som stridsgas

Det tidigare kylmedlet som användes av bilindustrin, R134a, är 1 430 gånger sämre för miljön är koldioxid. Det ledde till tuffare EU-krav, som nu tvingar biltillverkare att använda sig av mer miljövänliga kylmedel. Men det nya medlet i branschen, R1234yf, som bara är fyra gånger så miljöfarligt som koldioxid, har en helt annan baksida, rapporterar Ny Teknik.

Forskare vid universitetet LMU i München varnar nu för stora konsekvenser om en bil med det nya kylmedlet skulle börja brinna. Analyser visar att så mycket som en femtedel av brandgaserna består av karbonylfluroid, ett giftigt ämne som liknar stridsgasen fosgen.

Dödade tusentals

Enligt Ny Teknik skadade eller dödade fosgen tusentals soldater under första världskriget, och karbonylfluroid är ännu farligare eftersom giftet lättare tar sig in i huden.

Kylmedlet har tidigare varit omstritt för sin brandfarlighet, men det är först nu som bildandet av karbonylfluorid blir uppmärksammat.

Mercedes har tidigare vägrat byta till det nya kylmedlet med hänvisning till att det är brandfarligt. Det ledde till att flera nya bilmodeller förbjöds i Frankrike, eftersom bilarna inte motsvarade EU:s krav.

Lämna ett svar