Jan-Erik Berggren: Volvo gör vår trafik säkrare än andras

Jag gillar att Volvo fokuserat på säkerhet igen. Efter några år i skymundan har Lotta Jakobsson och hennes team fått kliva fram. Som till exempel i samband med världspremiären av nya XC90.

Och här intill ser ni en del av allt Lotta Jakobsson presenterade. Volvo XC90 är med de nya säkerhetssystemen på väg att ta titeln som Världens säkraste bil.

Och i omröstningen av Årets Bil 2016 tycker jag att det väger tungt.

Men det är inte bara teknik för att skydda och varna som spelar roll för hur säker trafik vi har. Gammal hederlig styrning och väghållning spelar också en stor roll.

Avslöjande test

I samband med testerna inför omröstningen om Årets Bil 2016 i danska Tannis fick jag chansen att sitta med under det omtalade älg-testet. Testet är ett enkelt undanmanöverprov som avslöjar väldigt mycket om hur bilarna klarar sig i en nödsituation.

Det handlar kort och gott om att styra undan för ett hinder på vägen och testet genomförs i farter mellan 65-75 km/tim. Det låter inte mycket men redan i de farterna har många bilar problem att ta sig igenom banan utan att ramma ett par koner.

Hur bra bilarna klarar situationen beror framför allt på det här:

Däck och hjulstorlek.

Fjädring i framvagnen.

Hur bra eller dåligt anti-sladdsystemet esp påverkar styrningen. På vissa bilar gick esp-systemet in och bromsade bilen samtidigt som styrningen mer eller mindre låstes helt. Då blev det svårt att styra tillbaka bilen in på vägbanan.

Styrkänsla – alltså hur väl föraren i ratten känner hur framhjulen uppträder. Vissa bilar har obefintlig kontakt mellan ratt och hjul medan andra har en väldigt följsam och direkt styrning som känns i hela kroppen på föraren.

Under- och överstyrning. Alltså om bilen kasar på framhjulen rakt fram eller om framhjulen greppar så bra att bakhjulen släpper i en okontrollerad sladd.

Det ska bli väldigt intressant att köra ett älgtest med nya Volvo XC90. Att lyckas där är en del av att äga platsen som världens säkraste bil.

Lämna ett svar