Jaguar F-Type Coupé: Bättre och vackrare

Jaguar F-Type Coupé ser läcker ut när man ser den på bild. Ändå har jag ännu inte sett något fotografi som gör den här lilla sportbilen rättvisa – i verkligheten är den så snygg att man dånar. Elegant böljande linjer, läckert accentuerade hjulhus i bak och en härligt aggressiv front… wow! Bara designen kan få vem som helst med en rymlig ekonomi att springa till bilhandlaren. F-Type Coupé är dock mer än bara ett snyggt yttre, mycket mer. Det här är mångsidig bil med många kvalitéer.

Till att börja med är F-Type Coupé en potent sportvagn. Styrningen är riktigt kvick och man får bra känsla för hur bilen beter sig på asfalten. Bilen verkar älska att köras hårt och bangar inte ens för några hårda varv på bana. Coupén är mer vridstyv än cabrioleten som kom förra året och det märks när man pressar F-Type till gränsen. Vikten är fint fördelad mellan fram- och bakaxeln, vilket gör rätt lätt att kontrollera den bakhjulsdrivna bilen. Den automatiska åttaväxlade ZF-låda som är standard visar sig funka bra under hårdkörning, men frågan är om man inte hade föredragit en manuell låda. I alla fall på racerbanan.

Njut på vägen

Det är dock inte där som F-Type Coupé hör hemma och det är förmodligen inte så många ägare som kommer att stressa sina bilar på några racerbanor. Det här är i första hand en bil som man ska njuta av på vanliga vägar till vardags. Och visst kan man njuta i den här bilmodellen.

S-versionerna av Jaguar F-Type är standardutrustade med sportfjädring och Jaguars Adaptive Dynamics, som anpassar stötdämparna till förarens körstil. Mjukt och fint eller hårt och sportigt. F-Type rör sig lugnt och harmoniskt när man låter den glida fram. Ljudkomforten är bra, trots de stora 19-tumshjulen (20-tum på R-versionen). Vindljudet är också lågt. Man sitter skönt i de rejäla stolarna. Inredningen är sportig, snygg och upplevs som rätt välgjord. Dock håller den inte den klass man kan förvänta sig i den här prisklassen.

För aggressiv

F-Type Coupé finns med tre motoralternativ, en V6:a på 430 hk, en V6:a med kompressor på 380 hk och en hysterisk V8 med kompressor och 550 hästkrafter. Bilen är så klart snabbast med V8:an – 0–100 km/h går på fyra sekunder och hastighetsmätaren når upp mot 300 km/h. Men den här motorn känns för aggressiv. Och man tröttnar snabbt på det skarpa brölande ljudet som inte alls upplevs lika sofistikerat som resten av bilen.

Annat är det med mellanmotorn – den kompressormatade V6:an på 380 hk. Under lugn körning är det här en sällsynt beskedlig motor. Den arbetar lent och i det närmaste vibrationsfritt. Men det går fort att väcka den när man vill köra hårdare. 0–100 km/h går på 4,9 sekunder och toppfarten är begränsad till 275 km/h. Kraften finns tidigt i registret, men den här sexan älskar att varvas ordentligt och den slutar aldrig att leverera effekt. Och ljudet är fantastiskt. Vassare än V8:an. Mer högteknologiskt. Mer elegant. Och det passar den här speciella bilen perfekt.

Blir snabbt dyrt

Jaguar F-Type Coupé är så klart en dyr bil. Med V8:n börjar priserna på 997 900 kronor, F-Type S med V6:a och kompressor kostar från 779 900 kronor. Kanske inte så farligt för en bil med så här fina prestanda – men vill man ha bilen riktigt välutrustad blir det snabbt dyrare. Testbilen är extrautrustad för 243 000 kronor – alltså närmare en kvarts miljon.

Mycket pengar. Men det är en härlig bil.

Lämna ett svar