Ford Focus ST: Bilen får vass dieselmotor

I samband med helgens Goodwood Festival och Speed i Storbritannien passade Ford på att lansera uppdaterade Ford Focus ST för de fartglada besökarna. Det exteriöra utseendet följer märkets globala designspråk med den stora Aston Martin-liknande grillen, precis den som vanliga Focus fick tidigare i år.

Under huven har den tidigare bensinmotorn på 250 hästkrafter begåvats med start/stoppsystem vilket sänker bränsleförbrukningen med sex procent. Största nyheten är däremot att Focus ST för första gången kan levereras med dieselmotor. Det är en vässad version av Fords 2,0-litersmotor som fått 185 hästkrafter och 400 newtonmeter.

Låg förbrukning

Accelerationen från stillastående till 100 km/h tar makliga 8,1 sekunder, men i gengäld är bränsleförbrukningen bara 0,44 liter per mil. Snabbast är fortsatt bensinmotorn som klarar av samma stint på 6,5 sekunder.

Nytt är också ett uppdaterat chassi där det rutinerade gänget inom Ford Team RS bytt ut fjädrar och samtidigt fintrimmat stötdämparna såväl fram som bak. De har också kalibrerat servostyrningen och vässat inställningarna i antisladdsystemet. Om utvecklarna lyckats lika bra i nya Focus ST som de gjorde med Fiesta ST bådar det onekligen gott.

Sedan introduktionen av första Focus ST 2001 har modellen sålts i drygt 140 000 exemplar, varav de allra flesta i Storbritannien. För Sverige är priserna för nya Focus ST ännu inte fastställda, men bilen går att beställa från i höst och leverans sker i början av 2015.

Lämna ett svar