BMW M3: Snabb och mångsidig sportbil

Den förra generationens M3 hade en V8. Nu hakar BMW på trenden med mindre motorer och nöjt sig med en sexa på tre liter i M3 och M4. Om man saknar de två cylindrarna? Icke! Den nya sexan är en underbar motor. Maskinen har dubbelturbo och ger 431 hästar och ett vrid på 550 Nm. Kraften finns i nästan hela registret. Och bilen är snabb: 0–100 km/h går på 4,1 sekunder om man valt till dubbelkopplingslåda. Toppfarten är begränsad till 250 km/h.

BMW har fokuserat på prestanda och köregenskaper när de tagit fram nya M3. Och på det här området har de inte kompromissat ett dugg. Känslan är rejsig, hård och rätt brutal. Det dånar från däcken, trots att asfalten vi kör på i södra Portugal är slät och fin.

Känner varje växling

Ett högfrekvent ljud hörs från transmissionen när vi i lägre hastigheter passerar igenom de små byarna längs vägen. I bakvagnen sitter en subframe bultad direkt i karossen för att vridstyvheten ska bli bättre. Och trots att det sitter bussningar som ska ta bort vibrationer känner man som förare av varje växling och varje varvtalsförändring i kroppen. Det är precis som på en racerbil. Och det är underbart.

BMW är noga med att poängtera att de byggt nya M3/M4 för att den ska klara bankörning. Och för att verkligen kunna utnyttja bilen till max krävs en riktig racerbana. I Portimão i Portugal får bilen verkligen visa vad den går för. Den 4,7 kilometer långa och kuperade banan har mycket att bjuda på. Här möts vi av riktigt snabba kurvor och riktigt skarpa svängar. Här finns dolda ingångar och verkligt tuffa inbromsningar.

Signalerar tydligt

BMW M3/M4 är fantastisk att köra här. Bilen är välbalanserad och bjuder på ett enastående grepp i både bak- och framvagn. När man når gränsen för vad bilen klarar av signalerar M3/M4 det tydligt och situationerna blir aldrig dramatiska.

Det här är en racerbil i vardagskostym.

Lämna ett svar