Sista folkabussen rullar ut från fabriken

För 63 år sedan visades den upp för första gången på en bilmässa i Geneve. Nu upphör den sista produktionen för att den inte kan förses med luftkudde och moderna bromsar – de allt hårdare säkerhetskraven på bilar har även nått Brasilien, det sista landet som har byggt folkabussar. I Tyskland upphörde tillverkningen redan 1979.

Den kurviga Typ 2 – VW:s andra modell efter bubblan – lanserades framför allt i USA på 1960-talet som inte bara en bil utan en livsstil. En annons löd: ”Har du rätt sorts fru för den?”, skriver The Guardian i en avskedsartikel.

Helikopterbilderna över bilköerna till Woodstock avslöjar hur kär The Love Wagon blev för amerikanska ungdomar som nu som pensionärer sörjer och minns den på bloggar och sajter. Folkabussen blev en omedelbar framgång och över tio miljoner exemplar – med många modifieringar genom decennierna – har sålts sedan 1950. För att hedra Typ 2 har VW låtit bygga en sista variant i 1 200 exemplar. De kostar runt 250 000 kronor och förmodas snabbt snappas upp av samlare.

Lämna ett svar