Så bra är Hondas nya stora kombimodell

2012 och 2013 blev två riktiga kombiår i bilvärlden. Det började med koreanerna Hyundai i30, Kia Cee’d och Chevrolet Cruze som skakade om branschen med sina prisvärda och användarvänliga bilar. Med ribban satt på nya nivåer svarade sen Golf, Mazda6, Skoda Octavia, Seat Leon med flera – och nu finns det fler både storlastande och smidiga kombibilar än någonsin tidigare. Och segmentet fortsätter att växa.

Att försöka jämföra alla de här olika kombibilarna med varandra är inte lätt, många av dem är förvillande lika på papperet. Och vid en första anblick ser det ut som om även Honda Civic Tourer tar plats någonstans mitt i den jämngråa massan av trevliga kombibilar. Men en provtur avslöjar att Civic är allt annat än en bilmodell i mängden.

Lockar till aktiv körning

Precis som femdörrarsversionen är Civic Tourer en verkligt pigg bil på vägen, kanske är det här den mest körglada modellen i sin klass. En rapp styrning och ett fint chassi lockar till aktiv körning och många leenden på kurviga vägar. Nästa år ska bilen få bevisa sig på racingbanan, då Honda just meddelat att man kommer att köra sin kombi i BTCC – ett mästerskap där Rickard Rydell tävlade med en Volvo 850 kombi 1994.
Förutom sina sportiga gener bjuder Civic Tourer på en fin komfort (bortsett från lite buller från hjulen) och en stabil gång i högre hastigheter.

En del av detta kan man tacka det nya adaptiva stötdämparsystemet i bak. Bakfjädringen justeras automatiskt efter rådande körförhållanden. Stötdämparna är utrustade med en magnetventil som kontrollerar oljeflödet i dämparna. En styrenhet får löpande signaler från ett antal sensorer och anpassar dämparna blixtsnabbt. Föraren kan också välja tre lägen på dämpningen – komfort, normal och dynamisk – beroende på hur man vill att bilen ska kännas.

Dålig bensinmotor – bra diesel

I Sverige kommer Civic Tourer till att börja med bara att erbjudas med två motorer: En bensinare på 1,8 liter och en dieselmotor på 1,6 liter. Och här gäller det att välja rätt. Dieselmotorn är en modern och stark liten sak som passar Civic Tourer som hand i handske. Den här fina motorn gör bilen rapp och lättkörd – samtidigt som den går att köra snålt. 99 gram CO2 och 3,8 liter per tio mils blandad körning, enligt EU-körcykeln.

Bensinmotorn ska man dock akta sig för – den är nämligen lika dålig som dieseln är bra. Det är en omodern historia som trots att den sägs vara 20 hästar starkare än dieseln upplevs som riktigt trött. För att få ut kraften måste man jobba med växellådan – som för övrigt är riktigt bra – och hela tiden och varva motorn ordentligt. Det ger hög bränsleförbrukning och ansträngande körning. Här har Honda ett stort handikapp när man jämför den med framför allt de tyska konkurrenterna.

Honda har kommunicerat att de har en ny familj med små turboladdade bensinmotorer på gång, men när de maskinerna kommer att finnas till försäljning vet man ännu inte. Tills den dagen kommer är det att välja dieseln som gäller – eller välja en helt annan bil.

Riktigt bra lastutrymme

När det handlar om lastutrymmen och praktiska lösningar för vardagslivet har Civic Tourer betydligt lättare att hävda sig. Upp till insynsskyddet lastar bilen hela 624 liter med baksätet uppfällt och 1 668 liter om man väljer att fälla. Det är riktigt bra. Tourer är dessutom lättlastad med en låg lasttröskel och en stor bred baklucka.

Även när det gäller säkerhetsdetaljer har Civic spottat upp sig ordentligt. Flera säkerhetspaket med moderniteter som bland annat filbytesvarnare, automatisk bromsning i lägre hastigheter, kollisionsvarnare och döda vinkel-varnare. De här grejerna är dessvärre inte standard, utan måste köpas till. De vanliga säkerhetsdetaljerna som antisladdsystem och diverse airbags finns så klart som standard.

Priserna helt okej

Grundpriserna på Honda Civic Tourer är ganska höga om man jämför med konkurrenterna. Bensinarna börjar på 195 900 kronor och vill man ha en diesel – och det vill man – kostar det från 204 900 kronor. Civic Tourer är dock ganska välutrustad från start och utrustningspaketen med övrigt godis är prisvärda. Så när man jämför färdigutrustade bilar ser priserna helt okej ut. Och blandar man sen in andrahandsvärdet i ekvationen blir slutnotan förmodligen låg för Hondan.

Lämna ett svar