Nya Suzuki SX4 vill bli sveriges nya vinterbil

Det är en ganska anspråkslös bil som möter oss inför provkörningen norr om Stockholm. S-Cross sticker inte ut – designen förmedlar snarare vardagsvibbar och lagom, snarare än äventyrlighet. Samma sak på insidan. Här är det mest hårdplast, som i och för sig satts ihop på ett prydligt sätt. En snygg ratt och trevlig instrumentering lyfter intrycket. I baksätet sitter man med bra plats för benen, och sätet går att luta i två vinklar. I skuffen ryms 430 liter – och det är mer än hos många viktiga konkurrenter

Riktigt låg förbrukning

På vägen uppträder bilen säkert med spänstigt chassi och bra styr­känsla. Bensinversionen med steglös CVT-låda är en positiv överraskning. Med lätt gasfot kör vi tio mil på blandade vägar; allt från 50-sträckor till motorväg. Och förbrukningen landar på riktigt låga 4,8 liter/100 kilometer. Enda stora minuset är att den steglösa CVT-lådan effektivt dödar körglädjen med sitt sävliga och tröga uppträdande. Desto bättre är den för dem som uppskattar en låg bensinnota. Den manuella versionen drar faktiskt lite mer.

En annan sak som kapar förbrukningen är fyrhjulsdriften. Eller snarare frånvaron av den samma. Bilens system känner av när alla fyra hjul behövs, och när de inte gör det – på exempelvis en torr asfaltsväg – då driver bilen bara med framhjulen. Fyrhjulssystemet har flera körprogram; däribland för snö och ett låst läge för lite tuffare utmaningar.

Praktisk lagombil

Suzukis säljvinkel är glasklar: Det här ska vara den perfekta småsuven för Sverige, tack vare fyrhjulsdriften som är standard i alla versioner. Prissättningen är förstås viktig – kunderna ska uppleva att de får fyrhjulsdriften ”på köpet”. Bensinversionen, som är att föredra, börjar på 179 900 kronor med manuell växellåda. Då ingår utrustning som klimatanläggning med dubbla zoner, nyckelfritt startsystem, 16-tums lättmetallfälgar med mera. S-Cross är en praktisk och snål lagombil som kommer att nå många som tänker med plånboken.

Lämna ett svar