Nya Dodge Ram – en mäktig maskin

Det här är en viktig modell för den hårt ansatta amerikanska bilindustrin: Förra året såldes nästan 400 000 exemplar av Dodge Ram. Det gör den till en av de bäst säljande pickuperna i världen. Och den nya generationen av modellen har alla förutsättningar att upprepa den succén.

Det som präglar den nya bilen är komfort. Skaffar man sig en Dodge Ram med dubbelhytt och luftfjädring får man en bil som konkurrerar ut många, många familjebilar när det gäller bekväma transporter, innerutrymmen och funktionalitet. Kupén – att kalla det för dubbelhytt känns inte riktigt rätt – är snygg och rätt smakfullt utformad. Här finns också massor av utrustning som gör resorna behagligare. Kvalitetskänslan i de olika materialen är också bra, väl i klass med många europeiska premiumbilar – och sju resor bättre än nästan alla andra arbetsfordon.

En mäktig maskin

Det stora flaket bjuder inte på några konstigheter och är lätt att lasta. Den snygga inredningen i baksätet går smidigt att fälla undan, så att man tryggt kan frakta rätt stora föremål som man av någon anledning inte vill ha på flaket. Dragvikten är 3 500 kilo, om man har rätt körkort för det. 750 kilo gäller med vanligt B-kort.

En speciell grej med den här bilen är naturligtvis motorn. En 5,7 liter stor bensindriven V8 med 395 hästar och ett vrid på 551 Nm. Det är en mäktig maskin som tillsammans med den silkeslena åttastegade automatlådan borgar för trevliga resor. Dock är den kanske inte någon ekonomisk succé om man har tänkt sig att köra mycket. Exakt hur mycket den drar har vi inte lyckats komma fram till – men helt klart är att detta är en törstig bil trots teknik som cylinderavstängning vid låg belastning och en grill som stänger till sig och minskar luftmotståndet i högre hastigheter. Vill man sparar lite pengar och miljö bör man nog vänta på den dieselversion som av allt att döma kommer att leta sig till Sverige någon gång under andra kvartalet 2014. Fast då får man inte njuta av det härliga V8-mullret.

Vettig arbetsmiljö

Man skulle kunna ställa sig frågande till om man verkligen behöver den här lyxen och all lull-lull som finns i Dodge Ram? Ska man transportera gods och arbetskraft till olika platser behövs varken luftfjädring eller någon fantastisk ljudanläggning – det går att hitta en ny pickis som fyller samma funktioner för under halva pengen.

Men samtidigt, de här bilarna är arbetsplatser för många. Och att satsa på en vettig arbetsmiljö är aldrig fel. Vissa sitter många långa timmar i bilen varje dag på väg till jobb som ibland är både fysiskt och psykiskt utmanande. Då kan det göra stor skillnad om man har suttit i en bra stol och kommer fram utvilad eller om man skakat fram i något gammalt budget-ök.

Lämna ett svar