Svenska Bil >> bränslen >> bensin >> Content

Varför är fraktionsdestillation Användbara?

Fraktionerad destillation gör det möjligt att extrahera enskilda vätskor ur en blandning av ämnen. Det är vad som producerar bensin för bilar och sprit för cocktails. Fraktionerad destillation kan utföras på ett labb med Bunsen brännare, bägare och kolumner glas ett par meter hög, eller i jättelika anläggningar såsom oljeraffinaderier med "fraktionerande torn" som reser sig hundratals meter. Destillation

Destillation är processen för rening av en vätska genom förångning den ur en blandning, kondensera ångan och sedan upprepa processen. Om blandningen du arbetar med är en enkel kombination av två substanser --- säga, salt och vatten --- då kan du bara koka en bort. Detta är känt som enkel destillation. Om det är en mer komplicerad blandning --- en med mer än två vätskor, eller med vätskor som har liknande kokpunkter, då denna enkla destillation förfarandet inte kommer att räcka. Det är då du behöver fraktionerad destillation. Fraktionerad destillation separerar varje komponent --- eller "fraktion" --- i en blandning så att den kan hämtas.
Process

Fraktionerad destillation sker i en apparat som är känd som en fraktioneringskolonn. Vid botten av kolonnen, blandningen upphettas tills det kokar. Ångan stiger upp genom kolonnen tills det stöter på ett "fack" eller "förpackning" --- en konstruktion, föremål eller material placerat i kolumnen för att göra ångan kondenseras till vätska. Värme från den stigande ångan orsakar en del av vätskan att åter avdunsta från fyllmedel, den återstående vätskan avtappas vid denna punkt i kolonnen. Denna process fortsätter upp längs pelaren tills blandningen har separeras i sina beståndsdelar, den vätska med den lägsta kokpunkten samlas i toppen av kolonnen, samlar vätska med den högsta kokpunkten vid botten och vätskor med kokpunkter någonstans mellan samla på olika punkter i kolumnen.
Oil

Förmodligen den mest kända användningen av fraktionerad destillation sker vid Råoljeraffinaderier. Råolja är en soppa av olika kolväten, som är åtskilda i jättelika fraktionerande torn. Genom fraktionerad destillation, producerar ett fat råolja bensin, diesel, fotogen, lätta alkaner såsom butan och propan, och en massa andra ämnen.
Spirits

Den alkohol i öl och vin är en produkt av jäsande organiskt material, såsom spannmål, men när alkoholhalten blir över ca 12 procent, dödar jästen nödvändigt för jäsning. För att producera en starkare alkoholhaltig vätska, måste du destillera alkohol från blandningen. Men sprit, eller etanol, kokar vid 181 grader Fahrenheit, medan vatten kokar vid 212 grader. Enkel destillation fungerar endast när det finns ca 75 grader 'skillnaden i kokpunkter, om skillnaden är mindre, kommer blandningen inte skilja ordentligt. Därför brännvin produceras genom fraktionerad destillation.
Andra användningsområden

Andra tillämpningar av fraktionerad destillation inkluderar att isolera specifika kemikalier. Flytande kväve och flytande syre utförs också genom fraktionerad destillation, förutom att i detta fall, blandningen --- luft --- underkylda snarare än uppvärmd. Varje fraktion av luft blir till vätska vid en annan temperatur.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/gasoline/135325.html

Previous:
Next:

bensin

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.