Hur man kör en manuell växellåda fordon

Biltillverkare kommer ut med fler och fler bilar som presenterar avancerade växellådor som skiftas med rattmonterade paddlar eller knappar istället för den konventionella kopplingspedalen och växelspaken. Men att veta hur man kör en manuell är fortfarande en viktig färdighet som varje förare bör ha åtminstone en ytlig kännedom. Att köra ett fordon utrustat med en manuell växellåda kan verka ganska skrämmande i början, men är faktiskt en ganska intuitiv process när du får kläm på det. Instruktioner
1

Bekanta dig med reglagen innan du försöker köra fordonet. En manuell bil har tre fot kontroller och en växel som styr fordonet. Pedalen längst till vänster styr kopplingen, styr pedalen i mitten bromsen och pedalen till höger kontrollerar gasspjäll. Växelspaken styr vilken växel bilen är i och används i kombination med kopplingspedalen.
2

Trampa ner kopplingspedalen. Vrid tändningsnyckeln för att starta bilen. Med kopplingspedalen helt nedtryckt mot golvet, växelspaken till första växeln. Detta kommer vanligtvis att vara till vänster och uppåt, även om några äldre bilar kan det vara till vänster och nedåt.
3

Släpp kopplingspedalen tills du känner att kopplingen i ingrepp och fordonet börjar gå framåt lite. Applicera en liten mängd gas med högerfoten för att hålla fordonet rör sig när du samtidigt släpper kopplingen med vänster fot.
4

Accelerera mjukt till ca 3000 RPM. Lyft av gasreglaget medan kopplingspedalen och lägger i tvåan med växelspaken. Dessa tre åtgärder kommer att bli samtidigt som du blir en mer erfaren förare. Fokusera på att hålla din skiftande process mjuk och smidig. När du har valt i nästa växel, smidigt släppa kopplingen och fortsätta att accelerera.
5

Fortsätt denna skiftande teknik för alla växlarna. De flesta moderna bilar är utrustade med fem-eller sexväxlade växellådor medan vissa äldre bilar kan endast ha en fyrväxlad växellåda.
6

bromsa in bilen med mjukt trycka ner bromspedalen (den mellan koppling och gaspedal). När fordonet saktar, nedväxling genom att kopplingspedalen trycks och flytta växelspaken till nästa lägre växel. När du kommer till ett stopp, placera bilen i friläge och släpper kopplingen.
7

Vända fordonet genom att trycka ned kopplingen och placera växelspaken bakåt. Reverse är en mycket kort växel som endast används för säkerhetskopiering av korta sträckor.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/drivers-education/145438.html

Previous:
Next:

Drivrutiner Utbildning

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.