Hur man kör en sexväxlad manuell växellåda

Även sexväxlade växellådor som används för att vara en relativt sällsynt sak, på senare år har de blivit allt vanligare och ses som vanligt på Volkswagens som de är på högre slutet bilar som Porsches och BMW. En sexväxlad är egentligen inte så annorlunda från en femväxlad eller ens en fyrväxlad växellåda, med undantag av att ha extra växlar. Detta gör att växlarna ska placeras tillsammans för bättre acceleration samtidigt erbjuda tillräckligt utväxling för bekväm och effektiv landsvägskörning. Instruktioner
1

Bekanta dig med reglagen i bilen genom att först sitta i förarsätet. De tre fotstatpedaler kopplingspedalen (till vänster), bromspedalen (i mitten) och gaspedalen (till höger). De övriga kontrollerna är växelspaken - som styr växel du är i - och ratten - som kontrollerar fordonets styrning
2

Trampa ner kopplingen hela vägen till golvet.. Vrid nyckeln i tändningslåset för att starta bilen. Placera växelspaken i ettans växel, vilket på en sex-växlad manuell kommer alltid att vara till vänster och uppåt. Andra växeln är rakt ner från första, är trea och över till höger en liten, fjärde är rakt bakåt ner från tredje, är femma och över till höger en liten och sjätte är rakt ner från femte. Placeringen av omvänd varierar beroende på modell, men kommer att vara antingen till höger eller vänster förbi växlar framåt och upp eller ner.
3

Släpp kopplingen tills du känner att det hakar och fordonet rör sig framåt lite. Applicera en liten mängd gas för att hålla motorn inte stoppar och att flytta fordonet. Medan jämnt och långsamt trycka på gaspedalen, samtidigt släpper kopplingen. Släpp inte kopplingen abrupt men också inte rida den, det vill säga, håll den engagerade delen av vägen under acceleration.
4

Shift in tvåans växel vid 3000 rpm. Lyft från gaspedalen, tryck ner kopplingen och spaken rakt ner till den andra. Släpp kopplingen när spaken är i det andra växelläget sedan fortsätta att accelerera smidigt. Många moderna bilar har motorer som rev ganska höga och kan skiftas vid 6000 eller 7000 rpm. Detta bör göras först efter att du har blivit bekant med att köra en manuell växellåda. Fortsätta flytta in i den näst högsta växel som hastigheten klättrar
5

. På en bil med en sexväxlad växellåda, kommer sjätte växeln endast användas vid motorvägen hastigheter och anses allmänt en överväxel. I motsats till en femväxlad växellåda, kommer en sex-växlad växellåda behöver flyttas oftare eftersom växlarna är närmare varandra.
6

nedväxling från växel till växel som fordonets hastighet minskar. Trampa ner kopplingen, spaken till den näst lägsta växeln och sedan smidigt släpp kopplingen. Jämnhet är en av de viktigaste aspekterna av att köra en handbok som kommer att göra detta till en mer tillfredsställande upplevelse.
7

Stanna fordonet genom att trycka på bromsen och samtidigt trycka ned kopplingen så att fordonet inte stannar när det kommer till ett stopp. Flytta växelspaken till friläge när bilen går på tomgång vid en stoppskylt eller ett ljus. Omvänd styrs på samma sätt som de växlar framåt på en sexväxlad, men det är en mycket kortare växel som endast används för mycket korta sträckor när fordonet parkeras.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/drivers-education/145424.html

Previous:
Next:

Drivrutiner Utbildning

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.